10 saker du måste veta om miljön

Världsmiljödagen firas varje år den 5 juni och instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. I stort går det inte bra för miljön, men allt är inte nattsvart.

5 saker du VILL veta om miljön:

1. Sillgrisslor mår bättre
Halterna av miljögiftet PCB minskar i Sverige i både sillgrissleägg och sill/strömming. I sillgrissleägg är halterna ungefär tio gånger lägre än på 1970-talet och i sill/strömming är de fem gånger lägre än i början av 1980-talet.

2. Uttern är räddad
Föreningen Rädda uttern läggs ned. Anledningen är att den fullgjort sitt syfte. Uttern är inte längre hotad i Sverige. Återhämtningen beror bland annat på mindre miljögiftsutsläpp, restaurering av våtmarker och vattendrag samt byggande av faunapassager under vägar.

3. Ekomat slår rekord
Försäljningen av ekologisk mat i Sverige ökade med 38 procent förra året. Ökningen är störst i världen, enligt Ekoweb som sammanställt siffrorna. Efterfrågan har varit så stor att det ibland har varit brist på vissa varor.

4. Fler tigrar
På 1940-talet fanns bara cirka 40 vilda tigrar kvar i Sibirien. Idag ligger siffran runt 500. Orsakerna är ökad bevakning mot tjuvjakt och större skyddsområden för tigrarna. Även i Nepal och Indien går det sakta bättre för tigern.

5. Koldioxidutsläpp ökar inte
Världens utsläpp av växthusgasen koldioxid ökade inte förra året, trots ekonomisk tillväxt. På lång sikt kan detta hejda uppvärmningen av klimatet. Det är första gången på 40 år utsläppen inte ökar, bortsett från början av 1980-talet, 1992 och 2009 då ekonomisk nedgång minskade koldioxidutsläppen.

5 saker du INTE vill veta om miljön:

1. Värmen stiger
2014 är det varmaste året som uppmätts. Enligt FN:s klimatpanel finns det inget tvivel om att klimatförändringen håller på att förändra vår värld.

2. Amazonas huggs ned
Brasilien har sedan augusti 2014 fördubblat regnskogsskövlingen jämfört med samma tid förra året. Det mesta blir betesmark för nötdjur, vilket är anledningen till 70 procent av all skogsskövling i Brasilien. Köttet säljs i bland annat Sverige under beteckningen ”naturkött”.

3. Alltmer plast i haven
Cirka 8 miljoner ton plast hamnar varje år i oceanerna. År 2025 beräknas den totala mängden plast i haven uppgå till 155 miljoner ton. Mycket av plasten tycks försvinna och forskarna tror att den äts av fisk och andra djur, med än så länge okända följder.

4. Jorden förbrukas allt snabbare
Earth overshoot day (den ekologiska skuldens dag) inträffar allt tidigare. 2014 beräknades människan redan den 19 augusti ha förbrukat de naturtillgångar som jorden kan tillhandahålla på ett år. Datumet har hittills alltid infallit tidigare för varje år. För 20 år sedan inträffade dagen den 21 november.

5. Fåglarna minskar
Antalet fåglar i Europa har minskat med en halv miljard de senaste 30 åren. I Sverige har bland annat 3 av 4 sånglärkor försvunnit under denna tid. Mycket av minskningarna tros bero på storskaligt jordbruk, modernt skogsbruk samt klimatförändringar.

Andra läser också:

Av: Håkan Steen
Foto: Istock

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.