5 smarta kunskaper från förr – som är hetare än någonsin i dag!

Mycket av det som folk kunde förr - särskilt på landsbygden - har fallit i glömska. Men i dag är det supertrendigt! Här är 5 gammeldags kunskaper som är glödheta igen!

1. Odla egen mat

iStock_000013292106_Large

Eget potatisland hade alla som kunde förr. Där odlades kål, lök, dill, hallon, äpplen så att man klarade sig resten av året helst. Då var odlingen ett viktigt tillskott i mathållningen för människor med låga inkomster. I dag är ”självförsörjningstrenden” både ett sätt att spara pengar och att få färska, sunda och ekologiska råvaror.

Läs Lands bloggare Sara Bäckmo: Nu ska vi bara äta grönsaker från egen köksträdgård”

2. Reparera och snickra

iStock_000015574685_Large

Förr fixade man det mest själv som behövde renoveras på huset, av ekonomiska skäl. I dag är hemmafixaren á la Martin Timell ett nytt ideal, särskilt för män. Att bygga en egen altan eller trädäck ger pluspoäng hos grannar och vänner. Och att renovera gammeldags är poppis – butiker med byggnadsvård säljer som aldrig förr.

Läs också: Viktoria målar huset hållbart med miljövänlig linoljefärg
Läs också: De renoverade den förfallna 1800-talsgården med ekologiskt material

3. Hitta föda i skogen

Land.se skriver om blåbär.

På mormors tid var bärplockning viktig för hushållet. Både barn och vuxna var hejare på att hitta lingon, blåbär och hjortron till sylt som räckte året om. Överskottet såldes och gav några extra kronor. I dag vill alla hälso- och matkunniga plocka sina egna bär och svampar. Dessutom har själva vistelsen i skogen ett värde i sig för stressade nutidsmänniskor.

Läs också: Så hittar du skogens guld – nyttiga tips inför svampplockningen
Läs också: Hämta dunderkuren i skogen: 10 hälsoeffekter och husmorstips med lingon!

 

4. Konservera mat

Pickling cucumbers with home garden vegetables and herbs

Innan kylskåpen och frysboxarna kom fanns många smarta sätt att bevara maten på. Salta, sylta och lägga in i ättika, till exempel. I dag har gamla konserveringsmetoder blivit hetare än någonsin och många drömmer om ett eget kallskafferi eller jordkällare. Mjölksyrning av grönsaker har blivit väldigt poppis både för att det är nyttigt och ett klimatsmart sätt att bevara grönsaksskörden.

Läs också: Sara Bäckmos bästa tips på hur man tar vara på skörden
Läs också: Checklista – så mjölksyrar du maten

5. Laga mat av rester

land_artikel_leila1

Lands matbloggare Leila Dahlborg är en fena på att laga läckra rätter av det som finns i kylskåpet. Även lite slokande grönsaker får nytt liv i hennes kokkonst. Helt i linje med forna dagars husmödrar som inte slängde någonting nästan, utan tog tillvara de dyrbara livsmedlen.

Läs också: Äta sopor – så blåser du liv i matresterna
Läs också: Video: Leila Dahlborg lagar vegetarisk caponata av gamla grönsaker

Av: Annika Boltegård
Foto:
Istock
Mari Dahl
Roger Olsson

Läs mer om:

Kommentarer