Därför är Pokémon Go orättvist för alla på landsbygden

Den som spelar det populära mobilspelet Pokémon Go i en stad har större chans att lyckas än den som bor på landsbygden. Det här visar på flera uppenbara problem, skriver Robin Kaas.

Svenska Kyrkan, Missionskyrkan, och sen Svenska Kyrkan igen. Mina kvällspromenader med hunden har blivit längre, och promenaderna har i stort blivit fler. Anledningen heter Pokémon Go.

Det kan tyckas banalt för den oinvigde men spelet har slagit genom med full kraft. Det hade något tiotusental spelare bara i Sverige redan innan appen formellt hade släppts här – en av dem är undertecknad.

Älskar spelet

Jag har ett djupt rotat förhållande till spelserien ända sedan de första spelen släpptes i Sverige 1999 och jag älskar den senaste appbaserade installationen.

Med det sagt är det enkelt att känna bitterhet inför fenomenet.

Måste besöka Pokéstops

Problemet med Pokémon Go grundas på den kvällspromenad jag beskrev i början. För att samla nödvändiga föremål för spelet måste spelaren besöka så kallade Pokéstops och dessa är belägna vid kyrkor, monument, offentliga byggnader och liknande platser.

På min hemort har vi två Pokéstops, alltså kyrkorna, och därför har jag besökt dem fler gånger de senaste två veckorna än jag gjorde under hela konfirmationsundervisningen.

I städer, däremot, kryllar det av Pokéstops. Spelet blir således betydligt lättare att spela för de som råkar bo i en stad snarare än på en mindre ort eller på landsbygden.

Existerande orättvisa

Ett bekymmer med spelet är att det inte tar hänsyn till var spelaren bor någonstans – oavsett om det handlar om Roasjö, Västra Götaland eller mitt i centrala Stockholm – men det påverkar i allra högsta grad spelarens framgång i spelet.

Pokémon Go belyser en inneboende orättvisa som existerar i samhället.

Ett klassystem

Jag beskrev det hela, mest ironiskt, som ett klassystem där spelare i tätorter åtnjuter privilegium som andra inte har. Men skämt åsido är spelet bara symptomatiskt på ett större bekymmer: Att glesbygden successivt avbefolkas och städerna växer.

Det gör det mindre attraktivt för många att spela Pokémon Go ute på landsbygden, vilket är ett litet problem, men det gör också att det är mindre attraktivt att bo på landsbygden, det är än värre.

Robin Kaas, presumtiv Pokémonmästare, gymnasielärare och samhällsdebattör

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Av: Robin Kaas
Foto: Stefan Rylander

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.