Brist på svenskt kött på kommunernas matbord

Idag kommer endast hälften av köttet som serveras i svenska kommuner från svenska gårdar – för få djur och höga priser tror Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött, är orsaken.

Varje år upphandlar svenska kommunerna livsmedel för 10 miljarder kronor.

I en ny enkätundersökning gjord av Svenskt kött säger 99 procent av de 210 kommuner som svarat att de i sin upphandling vill ta hänsyn till djurvälfärd, miljö och klimat när de väljer vilket kött de köper till sina verksamheter. Ändå är det i slutändan ofta priset som blir avgörande.

”Sverige behöver fler djur på gårdarna”

Elisabet Qvarford som är vd för organisationen Svenskt kött berättar att det svenska köttet är en bristvara.

– Det som behövs i Sverige är fler djur på gårdarna. Det finns en stor efterfrågan på svenskt kött, vilket till viss del har drivit upp priserna, säger Elisabet Qvarford till TT.

Dyrt pris påverkar

Det jämförelsevis dyra priset får även effekten att trots kommunernas vilja att välja bra kött är endast 40 procent av köttet som serveras av svenska kommuner från svenska gårdar. När det gäller obearbetat kött som biff och fläskfilé är andelen något hög, men fortfarande långt från majoriteten av köttet.

Lagen om offentlig upphandling, som ska säkerställa en fri konkurrens inom Sverige och EU, gör det också omöjligt för kommunerna att ställa krav på att köttet ska vara specifikt svenskt.

Gör som lagen säger

Ulrika Rutqvist är enhetschef på måltidsservice vid barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun. Hon berättar att de i sina beställningar av kött utgår från produkten så som lagen säger.

Men att man kan ta hänsyn till de produkter som svenska leverantörer har om man vill få in dessa leverantörer i sin upphandling.

– Men det är inte säkert att man får det i slutänden. Däremot ska upphandlingarna följa djurskyddskrav som är likvärdiga dem i Sverige, säger hon.

Av: Louise Carlsson Örning
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.