10 enkla knep som – nästan – gör dig till fågelskådare

Stare eller koltrast? Gråsparv eller pilfink? Som nybörjare i fågelskådning kan det vara svårt att få kläm även på enkla arter.

Blivit sugen på att skåda fåglar? Det har många blivit senaste tiden, inte minst tack vare Det Stora Fågeläventyret på SVT.

Men det kan kännas lite tröstlöst i början eftersom så många arter liknar varandra. Land tipsar om några enkla knep som tar dig en bit på väg i denna ädla konst.

Knölsvan eller sångsvan? Från knölsvanen (rödsvart näbb) hörs tydligt vingsus, men inget från näbben. Sångsvanen (gulsvart näbb) saknar tydligt vingsus, men trumpetar ljudligt när den flyger.

Simand eller dykand? Simänder (gräsand, kricka m fl) lyfter direkt upp från vattnet. Dykänder (vigg, knipa m fl) måste ”springa” på vattnet för att lyfta.

Kråka eller rovfågel? Kråkan segelflyger/glidflyger aldrig till skillnad från rovfåglar. Kråkan flaxar alltid, men kan ibland ”dra ut” på enstaka vingslag.

Häger eller rovfågel? En flygande gråhäger visar stora och breda vingar likt många rovfåglar, men har alltid den långa halsen i tydlig S-form.

Kungsörn eller havsörn? På flygande kungsörn sticker huvudet ut mindre än hälften så långt framåt som stjärten sticker ut bakåt. På havsörnen sticker huvudet ut nästan lika långt framåt som stjärten sticker ut bakåt.

Gråsparv eller pilfink? Pilfinken (hona och hane) varmt brun på hjässan. Gråsparven (hanen) tydligt grå uppe på hjässan, medan honan är blekt gråbeige på hjässan (tydlig skillnad mot pilfinken).

Mås eller trut? Fiskmåsens och gråtrutens vingar är grå på översidan, och gråtruten är den klart större. Silltrutens och havstrutens vingar är svarta på översidan och havstruten är klart större. (Detta gäller alltså måsar och trutar med vita huvuden.)

Hackspettar? Den överlägset vanligaste hackspetten i Sverige är större hackspett. En svartvit hackspett i koltraststorlek är alltså nästan garanterat en större hackspett.

Talgoxe eller blåmes? Talgoxen är svart på nästan hela huvudet och har en stor vit kindfläck. Blåmesen är blå på hjässan.

Stare eller koltrast? Mörka och ungefär lika stora fåglar som ofta söker föda på marken. Lätta att förväxla, men koltrasten är lång stjärt som ofta vinklas uppåt och den skuttar jämfota mer än den går. Staren har kortare stjärt och går med knyckiga rörelser.

Av: Håkan Steen
Foto: Håkan Steen

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.