Därför blir just labradorer så lätt feta

Tycker du dig ha sett särskilt många överviktiga labradorer? Du har inte fel. Den hundrasen har extra lätt att lägga på hullet. Och forskarna vet varför.

Allt fler hundar blir överviktiga och i vissa länder beräknas nästan 60 procent drabbade.

Men alla raser har inte lika lätt för att lägga på hullet. Labradorer har visat sig ha lättare att bli runda och orsaken till det har gjort svenska och brittiska forskare nyfikna.

Saknar aptitreglerande gen

I ett samarbete mellan Cambridge i England, SLU och Uppsala universitet i Sverige undersöktes drygt 300 labrador retrievers och jämfördes med 39 andra hundraser.

Det visade sig att en del labradorer saknar en liten del av en viss aptitreglerande gen. Denna mutation upptäcktes också hos flatcoated retriever, som är en nära släkting till labradoren, men inte hos andra undersökta raser.

Forskarna kunde se ett samband mellan mutationen och ökad fetma och ökat foderintresse. Genförändringen var dessutom vanligare hos arbetande hundar, till exempel ledarhundar, och teorin är att hundar med mutationen är lättare att träna och belöna.

Ta hjälp av veterinär

Du som vill få din hund att gå ned i vikt bör rådgöra med en veterinär. Hos veterinären kan du också köpa lämpligt foder som innehåller allt hunden behöver, men med mindre energi.

Att bara ge mindre av den vanliga hundmaten är inte en bra lösning. Mer motion och mindre godis är dock bra, precis som för oss människor.

Av: Håkan Steen

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.