Koppla hunden – både för viltets och hundens skull

Snart är naturen full av rådjurskid, harpaltar och fågelungar. Från den 1 mars får du inte låta hunden springa lös i markerna.

Nu kommer tiden när du måste ha extra koll på din hund. I lagen om tillsyn över hundar och katter, paragraf 16, står ordagrant:

Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.”

Naturvårdsverkets tolkning av denna lag är:

”I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.”

Kan tas av rovdjur

På Naturvårdsverkets webbsida står också att lagen är till för att skydda vilda däggdjur och fåglar när de får sina ungar, och att ordet ”marker” syftar på praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Bestämmelsen är också bra för hundarnas skull, eftersom lösspringande hundar kan råka ut för rovdjursangrepp.

Värmlands Folkblad skriver om ett samarbete mellan länsstyrelsen i Värmland, Svenska Brukshundsklubben i Värmland och Studiefrämjandet där hundägare får lära sig hur de ska göra om rovdjur kommer för nära deras hundar.

– De flesta angreppen på hundarna sker när ägaren inte ser hunden. Har man hunden nära sig ökar chansen att du kan skrämma iväg rovdjuret eller kalla in hunden, säger en av hundtränarna till Värmlands Folkblad.

Av: Håkan Steen
Foto: IBL

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.