Lyx i hönsgården: Bygg spa och koja till hönsen

Gör dina höns lyckliga, precis som Lovisa Andersson gjort. Bygg en lekplats i hönsgården med badhus och myskoja med granristak.

Girls just wanna have fun, sjöng Cyndi Lauper, och de här tjejerna är inte ett dugg annorlunda. Höns är lekfulla varelser. De vill krypa in, upptäcka och flaxa upp för bättre utsikt. Därför byggde Lovisa Andersson två riktigt lyxiga lekpalats till sina höns av pinnar och ris. Nu har hönan Fia, en brun faverolleblandning, den kritvita Dino och de andra damerna en rund myskoja med granris på samt ett spabad med klättertak.

Lovisa är supernöjd men pysslar fortfarande med detaljerna. Den runda kojan fick nyligen en bakdörr.

– Jag har märkt att om en höna som är lägre i rang är i kojan och en av tuffingarna står i öppningen så vågar inte hönan springa ut, utan blir inmotad och skrämd av tuffingen, skriver Lovisa i ett hyllat inlägg i Facebookgruppen Glesbygdsgirls.

honskoja2-2

Det runda huset har spån inuti som hönorna kan sprätta runt i och Lovisa planerar att sätta in några pinnar i huset som hönorna kan skutta upp på.

–Det blir Hönskoja 2.0. Perfekt!

En koja 2.1 är också flätad och klar. När grannen röjde sly tog Lovisa tunna grenar av björk och lite asp och flätade ett brant grentak med sandbad under, ett skräddarsytt spa för höns med en finfin utkiksplats högst upp.

honskoja2-5

Lovisa bjuder på inspirationen men också på en guidad tur till sommaren.

– Det är möjligt för folk att få komma och titta på kojorna på Lands Öppen Trädgård, då mina föräldrar är med i det och har varit det flera somrar i rad i kanske 5–6 års tid.

Boka in den 17 juli i sommar i Skottvång, Södermanland. Huset heter Branta Täppan.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Kristina Bäckström
Foto: Lovisa Andersson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.