Så gulligt! Titta vad Ingelas katt gör med de nykläckta kycklingarna!

Är detta påskens gulligaste kycklingfilm? När Ingela Ljungs katt Elsa hör pipen inne i kläckningsmaskinen väcktes hennes moderskänslor.

Ingela Ljung har ankor, höns, hästar och katter på gården i Strand strax utanför Strömsund. Häromnatten väcktes hon av att hennes ettåriga katthona Elsa var orolig.

Hon vankande runt Ingelas kläckningsmaskin (en apparat som värmer och ”ruvar”) där två av äggen hade börjat spricka upp och kycklingarna titta ut.
– De pep väldigt mycket och det tycks ha satt igång något hos Elsa. Hon började spinna intensivt och var väldigt på. Kom till mig flera gånger under natten och jamade, berättar Ingela.

På morgonen tog Ingela upp en av de två nykläckta kycklingarna och lät Elsa få nosa på henne. Katthonan bar sedan försiktigt iväg den lilla kycklingen – i munnen.
– Jag följde efter och tänkte att nu äter hon väl upp den. Men hon lade den bredvid sig i soffan och började slicka och tvätta den. Sedan tvättade hon sig själv därbak, som katter gör när de just fått ungar, säger Ingela.

Ingela höll hela tiden koll på katten och kycklingarna, (Elsa fick först den andra kycklingen och efter några timmar de två andra) – och allt förlöpte väl.
– Hon har skött dem så fint, fixar och donar och lämnar dem bara korta stunder för att äta. Och kycklingar följer henne vart hon går när de är vakna, berättar Ingelas.

Elsa har också lärt sin ”bäbisar att äta. När Ingela satte fram ett fat med foder och då liksom puttade Elsa dit kycklingarna med nosen, tills de började äta. Och hon har inte visat några tendenser till att rovdjursinstinkten skulle vakna. För Elsa är en utekatt som många gånger dragit in pipande små möss, men med kycklingarna är det helt annorlunda.

– Ja, hon är så beskyddande, blir liksom orolig om vi i familjen håller för mycket med kycklingarna. Det är så gulligt att titta på, vi har svårt att göra något annat just nu, säger Ingela.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Annika Boltegård
Foto: Ingela Ljung

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.