Snö är härligt – även om man är naken!

Kinesiska nakenhundar är en vanlig syn i norra Sverige. Rasen finns med på topplistan i 10 norrländska kommuner – sin nakenhet till trots.

Snö, is och kyla – det är inget hinder för att den kinesiska nakenhunden, i alla fall om man får tro hundägarna i norr. Många norrlänningar älskar den tunnhåriga rasen som finns med på tio i topp-listan över Sveriges mest populära hundar i nordliga kommuner som Skellefteå, Kramfors, Åsele, Malå och många fler. Allt enligt Jordbruksverket och Svenska Kennelklubbens årliga statistik.

Rätt klädsel

Kinesisk nakenhund som mer korrekt heter Chinese Crested dog, är en ras som antingen föds helt utan hår eller delvis med päls, därför är det många som menar att en nakenhund inte kan trivas i kalla klimat.

– De älskar att vara ute även om det är många minusgrader, så länge de kläs i något skyddande, till exempel en overall, säger Elin Gunnarsson som är ledamot i rasklubbens avelsråd och som själv bor i Nordmaling tillsammans med sex nakenhundar.

Robust och tålig ras

Det här är inga mjäkiga, sköra hundar utan tvärtom är de robusta och tåliga.

– Om man pratar med folk söderifrån så undrar de om inte hundarna fryser här uppe i snön men svaret är nej. De har kläder och – 10 grader här är inte lika kalla som – 10 i söder där klimatet är mer fuktigt. Norrländsk kyla är torr och upplevs därför inte alls lika kall.

Elin Gunnarsson är uppfödare och bor tillsammans med sex kinesiska nakenhundar. Foto: Privat
Elin Gunnarsson är uppfödare och bor tillsammans med sex kinesiska nakenhundar. Foto: Privat

Minus 13 är okej

Elin går ut med sina hundar i temperaturer ned mot – 13 grader. Blåser det mycket eller är det mycket nysnö som fastnar på tassarna blir det en kortare tur – annars leker livet som vanligt.

Till kritiker som tycker att hundar inte ska bära kläder säger hon:

– Ta av dig jackan och skorna själv mitt i vinter så får du känna hur det känns.

Det här är kinesisk nakenhund

  1. Chinese crested dog är det korrekta rasnamnet och den förekommer i två olika varianter; en naken och en pälsad som kallas för powder puff. Båda varianterna föds i samma kullar.
  2. Rasen är lekfull och envis och tog ett rejält kliv in i svenska hem för cirka 10 år sedan, framförallt i norr. Under ett antal år fanns det flest exemplar av rasen i Gällivare i Lappland.
  3. Rasen är en bra sällskapshund men den trivs ännu bättre om den får träna till exempel agility, freestyle, rallylydnad eller kanske till och med viltspår.
Av: Helena Nimbratt
Foto: Elin Gunnarsson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.