Svenska tjädrar gör succé i Tyskland

Tjädrar har flyttats från Västerbotten till Tyskland. Nu bygger de upp en ny stam, där arten förut dog ut.

I Sverige finns cirka 350 000 par tjädrar. I Tyskland är den hotad och har försvunnit från de flesta områden. Men fågeln har en stark plats i den tyska folksjälen och många vill ha den åter till de skogar där den en gång levde.

Sedan 2012 pågår ett gemensamt projekt mellan Tyskland och Sverige för att återinföra tjädern till nordöstra Tyskland där tjädern dog ut på 1990-talet. Tuppar och hönor har fångats i Västerbotten och satts ut i en skog i delstaten Brandenburg.

Stabil stam

Och de har gjort succé! Att flytta vilda djur till en ny miljö är alltid en chansning och går inte alltid bra. Men idag finns en stabil stam på 60-70 fåglar i området.

De svenska tjädrarna har till och med etablerat några spelplatser i sin nya skog och det mest glädjande är att fåglarna parar sig och får ungar. Genom genetiska analyser av upphittade fjädrar har de tyska forskarna konstaterat att där nu finns ”barnbarn” till de svenska tjädrarna.

Tackar Sverige

Ledaren för projektet i Tyskland, Lars Thieleman, har gott hopp om att populationen ska växa till minst 100 individer. Det tror han behövs för att stammen ska klara sig själv.

– Den nuvarande situationen är en stor framgång och jag vill passa på att tacka Sverige för allt stöd, säger Lars Thieleman till Land.

Av: Håkan Steen

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.