Varning! Tabletterna du har hemma som kan döda katten

Värkmedicin för folk är livsfarligt för katter, även små mängder. Här får du lära dig känna igen tecknen på förgiftning.

Ge aldrig en katt smärtstillande för människor. Se också till att den inte kan komma åt mediciner av misstag.

Vanliga receptfria tabletter kan hota kattens liv, skriver Agria. Därför är det viktigt att snabbt kontakta veterinär om man misstänker att katten fått i sig av medicinen. Det gäller oavsett mängd eftersom vissa mediciner kan skada svårt även i låga doser.

Så här påverkas katten

Paracetamol: Finns till exempel i Alvedon och Panodil. Hos en katt påverkar paracetamolet syresättningen i blodet så att katten blir trött och får en annorlunda färg på slemhinnorna. Om inte katten får hjälp kan den dö av blodbrist. Paracetamol kan också ge leverskador som inte märks på en gång.

Acetylsalicylsyra: En katt som förgiftats kan drabbas av kräkningar, kramper och hamna i koma. Det kan sluta så illa att katten inte klarar sig om den inte får hjälp i tid. Ämnet finns till exempel i Aspirin, Treo och Magnecyl

Ibuprofen: Tabletterna brukar heta något på som börjar med bokstaven I. Ipren, Ifenin, Ibuprofen. Den verksamma substansen kan göra katten desorienterad, ge den kramper och blodig avföring. Katten kan till och med hamna i chock och avlida.

Av: Kristina Bäckström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.