Fåglar fick pippi i traktorn

Ett mystiskt pipande ljud från traktorn har fått sin förklaring. Det var inget tekniskt fel, det var bara familjen talgoxe som hade flyttat in.

Under alla år på gården har Ulrika och Roger Wass sett och hört en hel del, men mysteriet med den pipande traktorn var något helt nytt.

Vårjobbet på Stora Bredegården utanför Stenstorp i Västergötland rullade på. Det ena lasset med ensilagebalar efter det andra kördes hem och staplades. Men när traktorns motor stängdes av fortsatte det ändå att komma ljud. Ulrika och Roger Wass kunde bara inte begripa varifrån.

– Vi hörde hur det pep i traktorn, men ingen hittade något. Vi hade kompisar här som också letade och vi kröp under, men hittade ingenting, säger Ulrika Wass.

De fortsatte att använda traktorn, en New Holland TM 150, för att hämta ensilagebalar. Och varje eftermiddag när den parkerades hördes pipandet igen.

– Till slut satte jag mig på vakt och då såg jag att talgoxar kom och matade sina ungar i ett hål, säger Ulrika Wass.

Land.se skriver om talgoxar som fick ungar i en traktor
Talgoxepappan landar i traktorboet med saftiga larver i näbben.

En etta i frontlastaren Ulrika och Roger trodde knappt sina ögon. Ett bostadslöst talgoxepar hade alltså skaffat sig en etta i frontlastaren, nära det vänstra fästet. De räknade ut att sedan de hörde pipandet första gången hade fågelungarna åkt sammanlagt minst 30 mil på vägar och åkrar med traktorn, och varit med och lastat 700 ensilagebalar utan att flytta på sig.

– Och fast vi ibland parkerade traktorn i den ena änden av gården och ibland i den andra, så hittade alltid föräldrarna boet och ungarna ändå.

Land.se skriver om talgoxar som fick ungar i en traktor
Talgoxen trivs på den varma traktorhuven.

Bodde 5 veckor i traktorn

Lösningen på mysteriet med pipandet sammanföll med att lastningen av ensilage var klar, så efter litet filmande fick traktorn stå parkerad tills ungarna var utflugna.

I talgoxars tillvaro matar honan och hannen ungarna i cirka 20 dagar från kläckning tills de är utflugna. Innan dess ruvar honan i nästan två veckor, matad av hannen. Cirka fem veckor hade fågelfamiljen alltså stått ut med detta mobila, dammiga och bullriga liv. Ulrika Wass är förundrad.

– Det måste ju ha dånat något fruktansvärt! Jag har aldrig sett något liknande, säger Ulrika Wass.

Se filmen med den häckande talgoxen i traktorn:

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Håkan Steen
Foto: Privat

Läs mer om:

Kan du tipsa oss om djur som byggt bo nära dig?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.