Konsten att lacka paket – så blir paketen perfekta varje gång!

Är du en av dem som drömmer om att ge bort perfekt inslagna julklappar? Ta fram klapparna, lack, och stämpel så lär vi dig ett smart knep!

Det är lite av en konst att lacka paket och ju mer du övar desto bättre blir du. Om du verkligen vill fuska så finns det lackliknande lim (sigillstavar) att köpa som du kan sätta direkt i limpistolen, men då går du ju miste om tjusningen med att lacka. Med det här tipset slipper du kladda lack på hela paketet och misslyckade lackstämplar kan du värma upp igen i en sked och göra om!

Du behöver: 

  • lackstång (finns ofta att köpa i välsorterade matbutiker, bokhandlar och hobbyaffärer)
  • sigillstämpel (eller ett stort mynt)
  • stearinljus
  • limpistol med lim
  • bakplåtspapper

Gör så här: 

1. Håll till på en oöm yta och lägg fram ett bakplåtspapper. Ställ inte ljuset på bakplåtspappret, det händer att lackstången fastnar lite i lacket och drar med sig pappret, då kan ljuset välta.

2. Värm lacket genom att hålla det över ett ljus medan du långsamt vrider det runt så att det blir jämnvarmt. Håll det inte direkt i lågan eftersom det lätt blir sotigt då. Tänk på att lacket börjar droppa, så håll till på en yta som tål det.

lacka-paket-1

3. När lacket är varmt och lite rinnigt, tryck det mot bakplåtspappret. Upprepa några gånger på samma ställe innan du trycker dit stämpeln (eller myntet).

lacka-paket-3

4. Gör så många lack-kluttar du behöver och låt dem stelna.

5. När lacket torkat, lossa försiktigt lackstämplarna från bakplåtspappret. Lägg generöst med lim från limpistolen på paketet, och limma fast lacket på paketets knut. Vänta gärna tills limmet svalnat något innan du klämmer fast lacket, om limmet är för varmt så smälter lackstämplarna igen. Resultatet är perfekta lackade paket utan kladd!

lacka-paket-4

Av: Matilda Ekström

Läs mer om:

Alla behöver smarta tips

Har du fixat något? Skicka in här!

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Jag vill gärna ha Land Fixats nyhetsbrev med tips, tricks och härliga pyssel

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.