Getternas långdistansförhållande är över – Siv har fått sin Ammon

Tidigare i år efterlyste landsbygdsministerns bror Carl-Ragnar Bucht en bock till sin utrotningshotade lappget Siv. Problemet var bara geten som hittades bodde i Lund medan Siv befann sig i Haparanda. Nu, efter en bilfärd på 163 mil, har de två friarna förenats!

Land.se har tidigt berättat om den utrotningshotade lappgeten Siv i Karungi utanför Haparanda. För att trygga artens överlevnad behövde hon omgående en bock att para sig med. Till slut hittades en lämplig kandidat, den unge lappgeten Ammon. Kruxet vara bara att Ammon befann sig i Lund, 163 mil från Siv.

Nu har dock getternas långdistansförhållande fått ett lyckligt slut, när Sivs ägare till slut tog bil och släpkärra med specialbyggd koja för att hämta den unge friaren.

– Det har gått bra, vi hämtade honom i början av augusti, berättar Taina Bucht, ägare till besättningen och svägerska till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för lantbruk.com.

Nu hoppas hon att Ammon och Siv tillsammans ska kunna utöka den utrotningshotade allmogerasen lappget. Än så länge har de inte riktigt fått tillfälle att komma till, Sivs tidigare partner, den kastrerade bocken Felix, har nämligen visat sig vara lite svartsjuk och dominant. Siv däremot, är mycket vänligt inställd till sin tilltänkte.

– De brukar sova en get i varje stuga, men Ammon får faktiskt sova med Siv då och då, berättar Taina Bucht.

Ammon och hans kastrerade rival Felix mäter sina krafter i hagen i Karungi. Foto: Taina Bucht.
Ammon och hans kastrerade rival Felix mäter sina krafter i hagen i Karungi. Foto: Taina Bucht.

På lantbruk.com får du läsa mer om Siv och Ammons kärlekshistoria.

Andra läser också:

 

Av: Matilda Ekström

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.