5 fantastiska hälsoeffekter av friluftsliv

Naturen och friluftsliv gör gott för både kropp och själ. Det är bevisat i flera vetenskapliga studier. Här är 5 hälsoskäl att vistas mer i skog och mark.

– I dag känner sig många vilsna i samhället, det är mycket krav och press. Men lär man sig friluftsliv blir man på ett sätt fri. Klarar man sig med sin ryggsäck och sitt tält ger det en otrolig trygghet oavsett vad som händer.

Det menar Sören Kjellkvist som är ambassadör för Friluftsfrämjandet. Han är också initiativtagare till Äventyrliga dagen som ger ungdomar som har det tufft ett spännande dygn i naturen samtidigt som de får en kickstart till ett härligt friluftsliv.

Sören Kjellkvist guidar ungdomar som mår dåligt ut i naturen.
Sören Kjellkvist är ambassadör för Friluftsfrämjandet. Han älskar äventyr och friluftsliv.

– Att vara i naturen är en nödvändighet för att vi ska kunna må riktigt bra, det är som att kroppen och huvudet hittar hem, säger Sören Kjellkvist.

Här är några anledningar till att du ska vistas mer i naturen.

5 hälsoeffekter av friluftsliv

1. Din hjärna blir stimulerad

Hjärnans utveckling, det vill säga hjärncellernas tillväxt, är till stor del beroende av stimuli som bara naturen kan ge. Naturen ”motionerar” hjärnan på ett bra sätt genom till exempel fåglarnas sång, vinden, solens reflexer, doft- och färgupplevelser .

2. Stressen minskar

Naturen är en perfekt plats för avkoppling, stressreduktion och återhämtning. Efter bara fyra-fem minuter i skog och mark går din puls och ditt blodtryck ner markant. Detta gör att mängden stresshormoner i ditt blod minskar, vilket i sin tur leder till att du laddar dig själv med ny energi.

3. Du förbättrar din fysik och kondition

Förutom att friluftsliv ger dig många positiva och stärkande sinnesupplevelser får du också nyttig motion. Den fysiska aktiviteten gör att du tränar kondition, muskulatur, rörlighet, balans och motorik. Många experter anser att effekten av träningen kan öka efter som den dessutom sker i en naturligt avstressande miljö.

4. Ditt immunförsvar stärks

Vissa forskare menar att naturen är som ett multivitaminpiller. Inte minst stärks ditt immunförsvar. När du vistas i naturen går du in i ett ”rast- och vila”-läge som gör att ditt immunförsvar får tillfälle att reproducera och förbättra sig. Detta gör att risken minskar för exempelvis diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar.

5. Du ökar din mentala styrka

I det lugn och den ro som ges i naturen får du möjlighet till att låta tankarna sjunka till botten, bearbeta dem metodiskt och stärka din mentala hälsa.

Källor: svensktfriluftsliv.se, skogsstyrelsen.se, Frontiers in Psychology

Av: Hasse Gänger
Foto: Istock

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.