Hantera din partners svartsjuka: Experten ger sina bästa råd

Har du en parter som förstör relationen med sin svartsjuka? Det är inte ok! Här får du relationsexperten bästa tips.

Obefogad svartsjuka som blossar upp i tid och otid är ett problem och ett hot mot kärleken.

Inte ens ett litet uns av svartsjuka är positivt för en relation, menar terapeuten Mikael Sandberg.

Sätt stopp!

Svartsjukan är heller inte ett bevis på vare sig passion eller kärlek. Därför är det viktigt att sätta stopp för den så tidigt som möjligt.

– Man kan dra paralleller till att leva med en missbrukare. Så ta tag i det, för det kommer inte gå över. Din partners svartsjuka har ju inte med dig eller den nuvarande situationen att göra, säger Mikael Sandberg.

Sätt gränser

Här är hans bästa tips till dig som har en svartsjuk partner.

1. Sätt gränser. Om din partner börjar bete sig svartsjukt, till exempel genom att ständigt fråga och ifrågasätta var du har varit och med vem, så är det inte okej. Det är heller inte okej att han/hon kräver ständiga försäkringar från din sida för att lugna sin svartsjuka.

Ju förr du uppmärksammar din partner på att beteendet inte är acceptabelt desto bättre. Väntar du är risken stor att svartsjukan eskalerar.

2. Behåll lugnet. Undvik att bli arg och upprörd när du talar med din partner om hans/hennes beteende. Förklara lugnt och sakligt att det inte är okej och att det är ett problem som han/hon själv måste ta itu med. Du kan erbjuda ditt stöd, men personen måste acceptera att det är hans/hennes ansvar att komma bort från sin svartsjuka.

3. Ge inga försäkringar. En svartsjuk person kan få tillfällig ro om föremålet för svartsjukan går med på att låta sig kontrolleras. Men långsiktigt är det ingen lösning, tvärtom. Försöker du leva upp till din partners orimliga krav kommer kontrollbeteendet bara att förstärkas och bli ännu värre. Därför måste du stå emot.

Skaffa hjälp. Att bota svartsjuka kan vara svårt och ta tid. Klarar din partner inte av det på egen hand (med ditt stöd), sök professionell hjälp.

Källor: Svartsjuka.com, Mikael Sandberg, Psykologiguiden.se och rfsu.se.

Av: Irmi Persson
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.