Luftigt och naturnära ”gips” av trä

Aj, aj, aj. Benbrott och elände! Passa på att fråga efter ett miljövänligt alternativ när det ska spjälas. Nu finns "gips" av trä på många svenska sjukhus.

Vanligt gips är tätt, tungt och klumpigt. Dessutom är det inte särskilt miljövänligt. Som tur är har en lösning upptäckts av finska forskare. De har tagit fram ett träbaserat alternativ som säljs under namnet Woodcast av företaget Onbone.

Materialet är en blandning av träfiber från snabbväxande asp och en biologiskt nedbrytbar plast. Det är lätt, dammar inte och man behöver inte blöta ner den för att ”gipsa”.

Stöd för skadad axel

Woodcast kan användas både för att stabilisera frakturer och för att göra stöd för patienter under rehabilitering. Det kan till exempel ge stöd åt en skadad axel eller användas för att stabilisera höfter hos små barn med höftledsdysplasi.

Foto: Onbone
Foto: Onbone

Träfibermaterialet består av skivor med olika tjocklek, vissa med korta skåror i. Skivorna värms till 65 grader så att de mjuknar. Sedan formas de runt kroppsdelen som behöver stöd och hålls kvar till materialet kallnat och stelnat igen.

Kardborreband håller fast

Om man vill ha ett extra luftigt stöd drar man i den varma skivan så att skårorna vidgas till hål och skapar ett grovmaskigt tränät. Till sist hålls stödet på plats med kardborreband eller med en elastisk binda.

Av: Kristina Bäckström
Foto: IBL

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.