Ny stor studie: Smör minskar risken för hjärtsjukdom

Smör, grädde och andra feta mejerivaror tycks inte vara farliga för hjärtat. Tvärtom – enligt en ny nederländsk studie. Mättat fett kan till och med minska risken för hjärtsjukdom.

De nederländska forskarna följde 36 000 personer under fyra år för att hitta ett samband mellan mängden mättat fett de åt och risken för hjärtsjukdom. Resultatet blev förvånande: De som åt mest mättat fett drabbades i mindre utsträckning av hjärtsjukdom!

Studien publicerades nyligen i American Journal of clinical nutrition, och forskarna ska gå vidare för att analysera det överraskande resultatet. Det går på tvärs mot rådande kostråd både i Sverige och internationellt som vill få medborgarna att minska intaget av mättat fett.

Fet ost, yogurt och grädde är nyttigare än man tror, enligt flera studier.
Fet ost, yoghurt och grädde är nyttigare än man tror, enligt flera studier.

Även andra studier de senast åren visat liknande resultat: att mättade fetter i smör, grädde, ost och mjölk faktiskt är nyttiga för hjärtat och hela hälsan. Till exempel kan ett dagligt intag av fet yoghurt, fil och ost minskar risken för typ 2 diabetes med 23 procent! Det visar en ny, stor svensk studie.

En tabell på Kostdoktorn.se visar hur smörkonsumtionen ökar medan antalet hjärtinfarkter minskar under samma period (1988-2012).

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Annika Boltegård

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.