Nya rön om viktminskning: Därför ska du äta mer rödkål!

Det finns flera skäl att komplettera julbordet med en rejäl portion rödkål. Kålsortens effekter på hälsa och vikt kan vara större än du tror.

Kål, bland annat rödkål, är proppfullt av hälsobringade ämnen, allt från C-vitamin, folsyra och K-vitamin till nyttiga mineraler.

Men det är särskilt de svaveldoftande glukosinolaterna som gör kål till supermat.

–  När kål bryts ned i mag- och tarmsystemet bildas ämnen som i flera studier visat sig ha betydelse för risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anna Stubbendorff, dietist och processutvecklare för måltider i Region Skåne.

Supernyttig färg

Den röda färgen tillför ännu ett supernyttigt ämne – antocyaniner, samma antioxidant som finns i blåbär. Plus alla andra hälsofrämjande kålämnen.

Mössen tappade i vikt

Och som om inte detta vore nog visar nu en studie på möss att fet mat i kombination med rödkål kan leda till både viktminskning och fettinlagring i levern. Möss som åt lika mycket av samma feta mat men inte i kombination med rödkål gick upp mer i vikt, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Men som sagt, den här studien är gjord på möss. Om rödkålen har samma viktminskande effekt på oss människor är än så länge inte klarlagt.

Av: Eva Källström
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.