Ulrikas snabba dietguide: Här är kosten som passar dig

Har du funderat på att prova en av dieterna som är vanligast just nu? Här får du veta vilka som skulle passa dig bäst. Hälsoexperten Ulrika Davidsson guidar.

Det är aldrig för sent att ändra livsstil och börja leva mer hälsosamt. De hoppfulla orden kommer från Ulrika Davidsson, en av Sveriges mest erfarna och populära kost- och hälsoprofiler.

Vi har alla olika behov

Men enligt Ulrika finns det sällan en sorts diet eller kostplan som hundraprocentigt passar en person helt och hållet. Hon konstaterar i boken att vi alla har olika behov. Det gör till exempel skillnad om du är ung eller gammal, frisk eller sjuk, lever stillasittande eller aktivt och om du är normalviktig eller överviktig.

Kolla in vad som passar dig

Vill du få lite hum om vilken eller vilka dieter som passar dig bäst så kolla in Ulrikas guide från hennes nya bok över våra vanligaste dieter:

Ulrikas snabba dietguide

LCHF passar dig som vill äta minimalt med kolhydrater. De få kolhydrater du ändå stoppar i dig ska i första hand komma från grönsaker. Protein och fett är fokus i denna kost som är särskilt bra för typ 2-diabetiker och för dig som har ett starkt sötsug.

5:2-dieten passar främst dig som är medelålders, som har svårt att gå ner i vikt och som vill förbättra dina kostvanor och hälsovärden. Det kan gälla till exempel blodtryck, kolesterolvärde och IGF-1-värdet (Insuline-like Growth Factor-1), ett tillväxthormon som bör ligga på en jämn och låg nivå.

Detox hjälper dig att rena och rensa kroppen från slaggprodukter, samt stärka den med mycket antioxidanter och vitaminer. Passar bra till exempel för dig som lider av mag- och tarmproblem samt värk i kroppen.

GI passar dig som är aktiv och tränar mycket. Enligt den här dieten ska du äta kolhydrater i form av till exempel quinoa och matvete. Fungerar bra om du har familj och vill laga samma mat till hela familjen.

Receptet kommer från Ulrika Davidssons bok Nya kickstarter med Ulrika. Foto: Malte Danielsson
I Ulrika Davidssons bok Nya kickstarter med Ulrika finns specialframtagna recept som passar till dieterna ovan. Foto: Malte Danielsson
Av: Eva Källström
Foto: Malte Danielsson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.