Då går det INTE lika bra med ättika eller vinäger!

Vinäger eller ättika löser många hemmaproblem men inte alla. Ibland är det till och med det sämsta du kan använda. Här får du lära dig när.

Vinäger rengör träskivor i köket, motar bort dålig lukt och ger studs åt fönsterputsen medan ättikan städar toan åt dig helt skrubbfritt. Man det betyder inte att de är universalmedel som fungerar till allt. Här är några tillfällen när du ska hålla korken påskruvad.

1. Sämsta fläckmedlet någonsin

Bärfläckar

En skvätt vinäger i sköljvattnet fungerar som sköljmedel och hjälper till att bevara färgerna på kläderna.

Just den egenskapen ställer till det om du vill ta bort fläckar. Vinäger och ättika kan hjälpa till att fixera fläcken i stället, särskilt om det handlar om bär- och fruktfläckar.

2. Felmixad fara med klorin

Få använder klorhaltiga rengöringsmedel nu för tiden, tack och lov. Om du skulle få för dig att använda klor ska du för allt i världen inte blanda det med vinäger eller ättika.

När de blandas frigörs klorgas som är fruktansvärt farligt att andas in.

En sak till. Har du panik för att det finns svartmögel i badrummet? Håll tassarna borta från klorinet. Klor kan döda mögel på hårda ytor, som kakel. På mjuka ytor som målade väggar och kakelfog kan det i stället ge möglet en växtskjuts.

3. Rena döden för natursten

torka sten

Sura vätskor som vinäger, vin och ättika kan skada natursten. Det sura kan etsa stenen. Rengör i stället bänkskivor av sten med vatten och lite diskmedel.

4. Inget för lusiga blommor

Blomflugor, bladlöss och andra kryp som skadar krukväxter ska inte behandlas med vinäger eller ättika.

Syran kan få hela plantan att duka under, effekten är så stark att ättika till och med säljs som medel för ogräsbekämpning.

Enda tillfället där vinägern fungerar mot kryp är i en fälla för fruktflugor. Häll lite vinäger i en skål, droppa i lite diskmedel och sätt plastfilm över skålen.

Gör några hål i plasten och ställ i fönstret. Flugorna lockas av doften och drunknar i skålen.

5. Rena skräpet i pannan

Stekpanna

Rostfria grytor kan rengöras med vinäger men inte aluminium eller gjutjärn. Syran är så stark att den fräter bort oxiden på aluminium och tar bort ytskiktet på gjutjärnet.

Effekten är så stark att gamla, rostiga och skorviga gjutjärnskärl läggs i vinägervatten för att fräta bort ner till ”frisk” metall. Sedan återfettas pannan så att den får tillbaka sitt rostkyddande lager.

Av: Kristina Bäckström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.