Baka sanslöst goda semlor – endast 12 g kolhydrater!

Goda och kolhydratdratsnåla – det här receptet på semlor har allt. Perfekt för dig som både älskar semlor vill hålla blodsockernivån i schack.

De här semlorna är inte bara fantastiskt goda, de är även utmärkta för dig som gärna snålar med kolhydraterna. Kanske för att du har diabetes eller av andra skäl hellre väljer att äta kolhydratsnålt. Semlorna som är blodsockervänliga innehåller endast 12 g kolhydrater (33 procent).

Receptet, som kommer från Every Diabetic, räcker till cirka 18 bullar. Det är smart att göra många, frysa in och plocka fram efter behov. Observera att mandelmassan och vispgrädden i receptet är anpassat till 4 semlor.

Semlorna är av modell mindre så tänk på att även göra bullarna lite mindre.

Semlor – kolhydratsnåla

Bullarna, 18 stycken

  • 80 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 30 g Sukrin
  • 10 droppar Stevia, gärna mandel men även naturell går bra
  • 1/2 msk Fiberhusk
  • 50 g grahamsmjöl
  • 250 g vetemjöl
  • 120–150 g mandelmjöl
  • 0,25 tsk salt
  • Eventuellt kryddor, till exempel 0,5–1 tsk kardemumma

Gör så här

  • Smält smöret och värm smör och mjölk till 37°C. Dela sönder jästen i en bunke (gärna assistent) och häll på smörblandningen. Tillsätt ägg, Sukrin, steviadroppar och fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter!
  • Blanda sedan i mjöl och salt. Degen ska vara kladdig.
  • Låt jäsa under duk i 40 minuter. Gör lagom stora bullar (tänk på att de jäser!) och lägg dem helst i bullformar. Degen är tung och bullarna riskerar att bli ganska platta annars. Jäs i 25 minuter.
  • Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter på 225°C.

Every Diabetic

Fyllning till 4 semlor

  • 25 g mandel
  • 1/2 tsk Sukrin eller Sukrin melis
  • 1/2 tsk Sukrin eller Sukrin melis
  • 1/2 msk vatten

Gör så här:

  • Blanda och kör i mixer till lagom konsistens.

Grädde till 4 semlor

  • 1 dl vispgrädde

Själva semlen

  • Vispa grädden. Skär av toppen och gröp ur semmelbullen.
  • Blanda mandelmassa med urgröpet och grädden och lägg blandningen i bullen.
  • Lägg på ren grädde längst upp, tryck på semmelhatten och pudra lite Sukrin melis längst upp.
Av: Eva Källström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.