Håkan Steens krönika: Tänk om det skulle bli 
två grader kallare i stället!

Visst gör vi något mot de hotande klimatförändringarna, men absolut inte tillräckligt. Tänk om hotet bestod i två grader kallare i stället för två grader varmare! Då skulle nog både folk och myndigheter göra mycket mer.

Mycket görs för klimatet, inget snack om den saken. Jag läser på Naturvårdsverkets webbsida att vi i Sverige faktiskt har lyckats minska utsläppen av växthusgaser.

De största bidragen kommer från minskade utsläpp från uppvärmning av bostäder och minskade utsläpp från avfallsdeponier.

Klimatexperten Oskar Larsson på Naturvårdsverket förklarar framgången med att ”vi nu använder vårt avfall som bränsle i fjärrvärmeverk, i stället för att lägga det på deponi, och att vi värmer våra bostäder med fjärrvärme och el i stället för med oljepannor”.

Hurra! Visserligen nämner han också att behovet av uppvärmning minskat på grund av de senaste årens allt varmare väder. Och detta varmare väder har vi av allt att döma själva framkallat genom tidigare utsläpp, så vi kanske inte ska slå oss för bröstet allt för mycket.

Men ändå. Vi gör något, och det går att mäta.

Mat och transporter är bovar

En sak till bör förstås nämnas om vi skulle få för oss att bli för malliga. Totalt minskar inte vår klimatpåverkan, eftersom vår import av framför allt konsumtionsvaror ger utsläpp i andra länder.

Det blir ungefär ett nollsummespel för Sveriges del. Naturvårdsverket skriver på sin webbplats:

”De tydligaste trenderna är en kraftig ökning av utsläpp från konsumtion av mat och dryck och från transporter.”

Om jag vore jordklotets pappa och ville försvara det mot lekkamrater med dåligt inflytande skulle jag i det läget alltså säga:

”Flyg inte utomlands stup i kvarten och ät inte så förbaskat mycket importerat kött. Mitt barn mår inte bra av det.”

Att människan efter mycket om och men äntligen tycks kunna göra något åt sin påverkan på klimatet är lovande.

Men de som grävt djupare i frågan är ändå djupt oroade. Pär Holmgren, TV-­meteorologen som blev klimatexpert, är en av dem.

Uppvärmningen fortsätter

Han hävdar att svensken i genomsnitt står för utsläpp som är tio gånger större än vad som är önskvärt om vi ska ”undvika alltför stora följdproblem av den globala uppvärmningen”.

Pär Holmgren ser till och med en framtid där det är nödvändigt att binda mer koldioxid än vad som släpps ut. Vi har redan släppt ut väldigt mycket för mycket.

Även om vi når noll i morgon kommer halten kol­dioxid i atmosfären, och därmed uppvärmningen av jordklotet, att fortsätta öka i många år.

Hopplöst? Möjligen, men det är vad vi har att förhålla oss till. Världen kommer att förändras. Den förändras redan med smältande glaciärer och stigande havsnivåer som tydligaste tecken.

En sak känns väldigt konstig, med tanke på dessa svåra och dystra framtidsutsikter, och det är varför så mycket i människors liv bara fortsätter som vanligt.

Flygresor utomlands fortsätter att öka. Bilförsäljningen ökar, och här utgör andelen elbilar bara ett kosmetiskt skikt.

Den länge ökande kött­importen har visserligen planat ut, men på en tokhög nivå och den bör sjunka både snabbt och mycket.

Fortsätter som vanligt

Det är alldeles för mycket ”business as usual” i människors livsstil, när vi egentligen borde sätta till alla tänkbara klutar omedelbart.

Ibland leker jag med tanken att de dystra klimatprognoserna handlar om två grader kallare än två grader varmare.

Innerst inne i många svenskar lurar nog en outtalad inställning om att ”litet varmare, det kan väl inte vara så farligt, kanske till och med ganska skönt”.

Det skulle vara intressant att se mina medmänniskors reaktion på hotet om två grader kallare. Minst två grader kallare. Jag tror att det skulle bli en helt annan fart.

Av: Håkan Steen
Foto: IBL

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.