10 utrotningshotade kunskaper du inte får glömma

Hur gick det till att mangla lakan? Reda en sås? Här listar land.se värdefull kunskap som numera är utrotningshotad och riskerar att glömmas bort.

1. Mangla dukar och lakan

Stora manglar finns fortfarande i många tvättstugor i flerfamiljshus men hur många använder dem? Men finns det något härligare än att krypa ner i en säng med alldeles släta manglade lakan?

2. Rensa fisk

Som tur är kan de som jobbar i fiskdisken där sådana finns och i de få fiskaffärer som finns kvar fortfarande rensa fisk. Vi vill ha lättäten mat utan en massa ben är det lättare att använda frysta fiskblock. Dessutom slängs den mesta fisk som tas upp med spö tillbaka i vattnet eftersom det är själva fångandet som är det roliga, inte ätandet av fisken. Det är också bäst för fiskbeståndet

3. Stryka skjortor

land_artikel_stryka
Vi stryker mindre och mindre men det är mycket tillfredsställande att kunna hänga upp en nystruken skjorta eller blus. Ett knep som fungerar bra om man inte hinner eller vill stryka skjortorna: Lägg skjortan i en torktumlare i cirka 1 minut och häng den sedan på en galge att torka helt. Blir nästan lika bra som strykning!

4. Reda såsen

land_artikel_stekpanna
Vill man ha en riktig sås och inte bara en sky måste den redas. Det gör man med smör och vetemjöl eller med någon av de mjölsorter speciellt för redning som finns på mjölhyllan i mataffären. Det kan hända att såsen skär sig eller blir gryning eller full av klumpar men övning ger färdighet. Det är alltid trevligt att kunna säga till de väntande middagsgästerna: Jag ska bara reda såsen, sedan är maten klar.

5. Läsa gamla papperskartor

Numera har alla nya bilar inbyggd GPS-mottagare. GPS står för Global Positioning System och systemet uppfanns på 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men det kom inte i allmänt bruk förrän i mitten av 1990-talet. GPS finns nu också i mobiltelefoner så snart behöver ingen gå eller köra vilse mer. Betyder detta att de vanliga kartorna kommer att försvinna? Och vad händer med vårt lokalsinne om vi aldrig behöver använda det?

6. Lägga upp ett par byxor

Det är faktiskt inte svårt att sy i en knapp och att lägga upp byxben är inte heller så komplicerat men vi ”orkar” inte, vi har ”inte tid” och så vidare. Lättare då att köpa nytt. Varför inte lämna in plagget till någon av de duktiga skräddare som invandrat till Sverige i stället? Hos dem kan man få både kläder och till exempel gardiner uppsydda.

7. Slå upp i ett lexikon

Kommer du ihåg hur livet var före Google? Det var faktiskt inte så länge sedan som det verkar. Nu står lexikon och uppslagsverk bortglömda i hyllorna och det uppväxande släktet vet inte hur de ska användas. Låt oss hoppas att strömmen inte försvinner!

8. Komma ihåg telefonnummer

land_artikel_trasig_mobil
Hur många telefonnummer kan du räkna upp? Jaså, inga. I stället har vi mobiltelefoner med namn och kontakter att trycka på. Om telefonen är död blir det besvärligt för det finns inga telefonhytter att ringa nummerupplysningen från heller. Och telefonkatalogerna försvann för länge sedan.

9. Slå med lie

För att bevara vissa typer av ängsmarker måste man slå med lie och många byalag samlas varje år för att hjälpas åt med detta. Det krävs en speciell teknik för att slå med lie som man måste lära sig för att jobbet ska bli rätt utfört och för attman inte ska riskera att skada sig.

10. Skicka handskrivna brev

land_artikel_skrivabrev

Visst är det trevligt att få ett ”riktigt” brev i brevlådan och inte bara mejl eller SMS i telefonen? Gärna skrivet med en vacker handstil. Men det är inte ofta det händer numera. Nu är det till och med okej att tacka för en present eller för en trevlig middag med ett mejl. Hu! (Om man ens skriver och tackar, den artigheten verkar hålla på att dö ut den också.) Många barn behöver aldrig skriva för hand i skolan längre utan sköter skolarbetet på dator eller surfplatta.

Av: Isabella Bjurström-Watts
Foto: Istock

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Vilka av ovanstående saker gör du regelbundet?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.