Butiken utan personal – här är lanthandeln 2.0

Lanthandel 2.0. Så beskriver Robert Ilijason sin obemannade butik som snart öppnar i skånska Viken. Butiken ska vara öppen dygnet runt och året om, ungefär som ett obemannat gym. Mejeriprodukter, frysta maträtter och torra varor ingår i sortimentet.

Den som efter en kreditupplysning har accepterats som medlem får tillträde till butiken med hjälp av en app samt bank-id. Varorna skannas med mobiltelefonen och betalas efteråt via faktura, skriver lantbruk.com.

– Det här är en butik där man ska kunna hitta lite av varje. Här i Viken får den rollen som en komplementbutik, säger Robert Ilijason.

Trasig barnmatsburk blev idé

Han är it-tekniker i grunden och fick idén till en matbutik utan personal då han hemma i Viken tappade den sista burken med barnmat och blev tvungen att åka till Helsingborg för att handla ny.

Om satsningen i Viken faller väl ut kan det enligt Robert Ilijason bli obemannade butiker på flera små skånska orter, exempelvis Mölle och Arild. Även Småland är intressant.

Robert Ilijason kommer att öppna en speciell variant av lanthandel i skånska Viken.
Robert Ilijason kommer att öppna en speciell variant av lanthandel i skånska Viken.

– Fungerar det på ett bra sätt i Viken bedömer jag att kunna starta ytterligare två butiker under det första halvåret. På sikt finns det potential för ett hundratal butiker och god potential för lokalproducerade varor , säger Robert Ilijason till lantbruk.com.

Han köper varorna från grossisten Menigo, som också har hjälpt till med att bygga upp butiken och utforma den invändigt. Till det kommer hjälp med de tekniska lösningarna.

Befarar inte svinn

Robert Ilijason har fått många frågor om han inte befarar stölder och svinn i en butik helt utan personal.

– Lokalen är alltigenom kameraövervakad. På så sätt går det att kontrollera om en vara försvinner utan att den blir skannad. Jag tror inte att det kommer att bli ett problem. Vet man om att man blir filmad och dessutom är medlem så är nog inte benägenheten att stjäla så stor, säger Robert Ilijason.

 

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Följ Land på Facebook!

Av: Johan Sedenius
Foto: Privat

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.