Chockrapport: Kött från 18 olika länder på restaurangmenyn

I butiken är vi många som väljer svenskt kött, men på restaurangen har vi (oftast) ingen aning. P4 Gävleborgs undersökning visar att länets krogar serverar importkött från 18 olika länder.

Reportrarna från P4 Gävleborg ringde runt till 100 olika krogar i länet – allt i från pizzerior till finkrogar. De fann att restaurangerna sammantaget köper in kött från 18 olika länder, mest från Tyskland, Danmark, Polen och Brasilien.

Kött som fraktats långt från länder med ofta långt sämre djurskydd och miljökrav än i Sverige. Särskilt antibiotikaanvändningen oroar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, då den ökar risken för antibiotikaresistens.

Att kunderna vill ha låga priser och inte frågar var köttet kommer från, får många lunchrestauranger att välja billigt importkött. Så här säger Jannis Eskitzis som jobbar på en restaurang i Hudiksvall, till  P4 Gävleborg:

– Till lunchen tar jag mest från Polen. När det gäller lunchen är det ekonomin som styr, säger han.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Annika Boltegård
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.