De är Årets lantisar – placering 11-20

Vem ska vinna egentligen? Vem ska bli årets lantis? Nedräkningen fortsätter och snart är vi nere på plats 1! Här är de som hamnat på position 11-20 - kolla om din favorit är med!

11. Anders Nilsson, Fjällbacka. När Bohusläns skärgård höll på att förvandlas till en soptipp av skräpet från båttrafiken fick Anders Nilsson nog. Med föreningen Världens vackraste skärgård fick denne miljöhjälte 200 personer att ”adoptera en ö” och som sedan 2012 plockat klipporna rena från tusentals säckar med skräp.

12. Natanael Boman och övriga bybor, Klöverträsk, som för tio år sedan tog bostadsbristen i egna händer, hjälptes åt över generationsgränserna och byggde äldreboende med ideella krafter så att köande barnfamiljer kunde flytta in. Och byborna ger sig inte. 2016 blev det dags att hugga i igen – med nya lägenheter för att fler unga ska få plats.

13. Sara Bäckmo, Vederslöv. Lands egen bloggare odlar det som många drömmer om i Skillnadens trädgård. När hon i vintras släppte en bok om sin odling var det inte konstigt att den rusade på försäljningslistorna och hamnade i topp! Sara sprider odlingsglädje över hela landet, en fantastisk inspiratör!

14. Håkan Nordström och övriga bybor, Rudskoga. Då väg 204 genom orten var livsfarlig för barn, cyklister och motionärer lyckades dessa eldsjälar med gemensamma krafter och ideellt hopskramlade pengar från hembygdsföreningen, markägare, företag och privatpersoner göra verklighet av drömmen om en säker cykelväg.

15. Johan Persson, Bjursnäs. Kalmars starke man och ordförande i landsbygdskommittén som vill rädda landsbygden med fyra punkter: Större samordning av landsbygdspolitiken, bra bredband och mobiltäckning i hela landet, möjlighet till högre utbildning utanför storstan och att fler statliga jobb stannar på landsbygden. Resultatet presenteras i slutet av januari och kan få konsekvenser för hela landet.

16. Katarina Östholm, Undrom, kulturredaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda som arbetar outtröttligt för att lyfta fram lokal kultur och landsbygdens möjligheter. En förebild i en tid när lokaljournalistiken hotas från flera håll.

17. Caroline Bergmann, Uddebo, som för att vända på avflyttningen från sin barndomsby med ortsbefolkningen rustade upp Gula huset och blev byns mittpunkt och stolthet. Resultatet: Orten spirar av framtidstro och folk köar för att flytta in.

18. Andreas Lindberg, Åhus. Färska varor från bagerier, köttproducenter, grönsaksodlare levereras numera direkt med kylbilar till såväl finkrogar som skol- och sjukhuskök i Skåne. Detta tack vare kocken som gjorde det närodlade mer tillgängligt med företagsidén Bondens skafferi.

19. Mats Nolemo, Sala, som tröttande på städernas teaterscener och har åkt på turné med Friteatern i över 40 år. Han har spelat i 1 300 byar i allt från kåtor till bensinmackar eftersom landsbygdsbor har samma rätt till kultur som tätortsbor.

20. Josefin Heed, Stora Skedvi. Har fått fler ungdomar att engagera sig i landsbygdsfrågor genom #ungapålandsbygden. Påpekar för kommunala makthavare att 40 procent av ungdomarna på landsbygden vill engagera sig, men att en tredjedel av de unga inte tror att deras kommun vill ha dem kvar.

Av: Carina Löfgren och Pauline Josephson
Foto: Karin Tufvesson, Hällpetters Maria Bergström

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.