Världens sötaste får bor hos Marita i Värmland

Deras svarta nosar, mörka tossor och skruvade horn har gjort att den digitala världen fått en sötchock. De walliska svartnosfåren är världskändisar. Nu bor en hel flock av dem hos Marita Asp Tauni och Kåre Knudsen i Ölme.

– Förr hade lantbruksdjuren ett värde i sig, nu räknas bara slaktvärdet. Jag är veterinär och ser hur det blir. Folk tycker inte ens att det är värt att ta hem veterinären till en blandrasflock. Det är vidrigt och jag vill göra något åt det, säger Marita Asp Tauni.

De letade på nätet efter en ras som skulle ha ett extra värde i avel. När en av döttrarna visade dem en video från Schweiz stod det klart.
– Vi kände direkt att ”De där vill vi ha!”

Land.se skrive rom världens sötaste får som bor hos Marita i Värmland.
De walliska svartnosfåren är världskändisar.

Valet föll på Walliskt svartnosfår, på engelska heter de Valais Blacknosed sheep. Med sina krulliga, tvåfärgade pälsar är de fårvärldens supermodeller. Svarta knän, svarta nosar och lång, vit lugg. Vid varje bäää åker en rosa tunga ut. Fullständigt oemotståndligt.

Rasen är sällsynt men till sist hittade Marita en bonde i Bayern, alldeles vid österrikiska gränsen, som ville sälja halva sin flock.

– Det var ren tur. Vi köpte en flock på 15 djur. 10 tackor, en bagge och 4 bagglamm från olika linjer.

…att hela flocken fick komma ut och springa av sig lite, allt under kontroll av Dell förstås !

Publicerat av Marita Asp Tauni den 7 november 2014

 

Köpstopp på lamm

Det var upplagt för en stabil avel men försäljning av livdjur kommer att dröja. Fårimporten är hårt kontrollerad för att förhindra spridning av sjukdomar, bland annat sjukdomen scrapie. Omfattande provtagning har gjorts i Tyskland, och senare även i karantän i Sverige. Jordbruksverket har satt restriktioner för livdjursförsäljning på max 7 år från importen.

Land.se skriver om världens sötaste får som bor hos Marita i Värmland.

Marita hoppas dock på att tiden kan bli kortare än så efter att djuren provtagits ytterligare. Under tiden som hon jobbar på saken njuter hon av det krulliga, bräkande sällskapet.

– De är helt underbara. De är väldigt lugna och påminner mer om hundar än om får. De har inget klassiskt flockbeteende. De är alla personligheter och vill umgås med oss på sina egna vis.

De busar, kelar och hoppar runt. Svartnosarna rör sig annorlunda än andra får. Lite stelare på benen, glatt studsande. Titta på Maritas klipp längst ned så ser du hur underbart skuttiga de är.

Undrar du varför ett av fåren är gråfläckigt beror det på att hon är en korsning mellan svartnos och bergsfår.

– Och det är hon som är chef. Hon håller ordning på alla de andra, säger Marita.

Land.se skriver om världens sötaste får som bor hos Marita i Värmland.

Psst vill du ha ett eget får?

Kolla in denna mattan som du kan göra själv!

farskinn

Av: Kristina Bäckström
Foto: Maria Asp Tauni

Läs mer om:

Vet du något som är sötare än dessa får?

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.