Här är Sveriges lyckligaste kommuner!

Planerar du en sommarsemester i Sverige? Då ska du inte missa dessa platser – tre kommuner på landsbygden toppar listan över de lyckligaste i Sverige.

Nationalekonomerna Jonna Rickardsson och Charlotta Mellander vid Internationella handelshögskolan i Jönköping har tillsammans studerat relationen mellan livstillfredställelse och olika platser i Sverige.

I studien kommer de fram till att Sveriges lyckligaste människor bor i följande kommuner:

1. Öckerö

Öckerös invånare hör till landets lyckligaste. Foto: Mostphotos

I södra Bohuslän, strax utanför Göteborg, ligger Öckerö kommun. Där är de drygt 12 800 invånarna de nöjdaste i Sverige, 3,67 på en skala mellan 1-4.

2. Vilhelmina

Vilhelminas invånare hör till landets lyckligaste. Foto: Mostphotos

I djupaste Norrland, vid gränsen mot Norge, ligger Västerbottens största kommun Vilhelmina. Nöjdhetsindexet för invånarna här är 3,55 vilket gör att kommunen är den näst nöjdaste i landet.

3. Hällefors

istock-186754259-1
Foto: Istock.

Bland de många vattendragen i Västmanland ligger Hällefors kommun. Här landar nöjdheten hos invånarna på 3,53. Med det kvalar de in på en tredjeplats.

Nöjdast är man på landet

I studien kommer man även fram till att de som bor i mindre orter eller på landsbygden har högre sannolikhet att vara mer nöjda med sina liv i jämförelse med stadsbor. Dessutom ser de att en hög livstillfredsställelse hänger ihop med tillit till människor i området där man bor och med nöjdheten med den offentliga servicen. De som känner hög tillit till sina grannar och som är nöjdare med den offentliga servicen i kommunen där de bor är i högre utsträckning nöjdare med sina liv.

Stor variation mellan små kommuner

Men samtidigt som människor tenderar att vara mer nöjda på landsbygden visar studien också att variationen mellan hur nöjd man är är störst mellan små kommuner. Det vill säga små kommuner är både mest nöjda och minst nöjda.

Längst ner på listan hamnar Hultsfreds kommun där medellyckan ligger på endast 2,97. Enligt forskarna har de kommuner som hamnar långt ner på nöjdhetslistan i flera fall låga medianlöner, låg befolkningstäthet och relativt sett hög öppen arbetslöshet.

Frågan som ställts i studien är ”Hur nöjd är du på det hela taget med det liv du lever?” och insamlingen av enkätmaterialet har gjorts av SOM-institutet.

Av: Louise Carlsson Örning
Foto: Mostphotos,Istock.

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.