”Jag måste stänga butiken en halv dag för att åka till banken”

Nu försvinner den sista möjligheten att göra bankärenden i Backe och Rossön med omnejd. Företagare och privatpersoner måste nu åka 10 mil tur och retur för att sätta in och ta ut pengar.

Det är inte lätt att vara företagare i glesbygden. Ändå har Backe, på gränsen mellan Ångermanland och Jämtland, ett flertal butiker och företag. Backeborna kämpar för ortens framtid i sin utvecklingsgrupp Fjällsjö Framtid. Men nu har de åkt på ett stort bakslag:

– I januari försvinner all kontanthantering här. Det innebär att jag måste åka till Strömsund tur och retur med pengarna, ibland upp 10 000 kronor, i en plastpåse för att mata in dem i en box där. Och jag skulle få stänga butiken en hel dag, säger Ulrica Ericsson som ensam driver Blomsterhörna i Backe.

Rånrisk och säkerhet var argument när Handelsbanken slutade med kontanthantering från och med 1 november i år. Istället skulle Backeborna få sätta in sina kontanter i en deponeringsbox som hanterades av värdetransportföretaget Loomis. Men även den tjänsten dras in efter jul.

– En bank är ju byggd för säkerhet, men nu måste privatpersoner ta rånrisken istället, säger Ulrica.

Så nu står Backe, med dryga 600 invånare, helt utan kontanthantering. Ett dråpslag mot ortens företag, föreningar och privatpersoner. Särskilt de många äldre invånarna, som ofta inte har kort, internetbank eller mobil, får stora problem. Butiksinnehavarna kan ju inte direkt neka dem att handla.

– Handelsbanken och övriga banker hänvisar till att använda kort, betaltjänster, dosor eller Swish. Men säg det till 80-åriga Olga som kommer in till byservicekontoret för att kopiera ett stickmönster för 5 kronor eller ge pengar i en minnesfond, säger en annan Backebo, Linnea Bergström som arbetar på Fjällsjö Framtids byservicekontor.

Nu protesterar Backeborna mot detta som de menar är ett brott mot regeringens mål för kontanthanteringen i samhället. I den sägs bland annat att: ”alla i samhället bör ha tillgång till grundläggande betaltjänster.
– Det tycks inte gälla oss. Man kan ju inte lägga ned all bankservice och hänvisa till Ica-butiken.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Följ Land på Facebook – nu över 16.000 följare

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.