Kuckeliku! Hönsterapi får dementa att känna sig mindre ensamma

De pickande fåglarna hjälper mot ensamhet och depression. Hönsägare visste det nog redan – men nu erövrar vårdmetoden med höns i omsorgen nya delar av Världen.

På ett 30-tal engelska demensboenden behandlas de boende med hönsterapi. Projektet kallas Henpower, hönskraft, och har sitt ursprung i Australien. Därifrån har det spridits till flera länder. Forskare på Northumbria University i England har nu fått upp ögonen för hönornas förmåga att sprida lycka.

Här har hönsen förändrat vården av dementa

En första studie visar att depression och ensamhet minskade hos dementa som haft höns på sitt boende. I något fall minskade också behovet av medicinering mot depression, nu ska mer ingående studier göras. På demensboendet Shadons i Gateshead i nordöstra England, har hönorna förändrat demensvården dramatiskt. Det berättar föreståndaren Joanne Matthewson, rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Det började i Australien

Metoden med höns på demensboenden har sitt ursprung i Australien. Karn Nelson, chef på ett vårdhem i delstaten New South Wales, i östra Australien berättar om metoden för tidningen The Sydney Morning Herald. Hon berättar också om Aubrey Lewis, boende i delstaten, som led av depression och ofta satt ensam och isolerad på sitt rum.
– Han fick som ett nytt liv sedan han fäste sig vid hönan som han kallar Priscilla eftersom hon påminner honom om (filmen) ”Priscilla, öknens drottning”, hon är mycket magnifik, säger Karn Nelson, till The Sydney Morning Herald.

Hönsen sprider lycka

Den australiska boendeföreståndaren beskriver att det vanligtvis är svårt att få ut de boende från sina rum, men efter att hönsen flyttat dit går de varje morgon ner för att titta till och sitta tillsammans med djuren.

– Det är bara hönor, men de tillför liv och glädje, säger Karn Nelson, till tidningen.

Av: Linus Ehn
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.