Nu är det bevisat: Fjällen gör människor lugna och laddade

En undersökning från Göteborgs universitet visar att fjällen har en läkande inverkan på människor. Lugnet, skönheten, kulturen och historien är avgörande.

Många svenskar vet hur gott en vecka eller ett par i fjällen kan göra för både kropp och själ.

Nu visar en undersökning att fjällandskapets mäktiga vyer, kultur och historia är helt avgörande för hur invånare i fjällvärlden mår. Fjällen ger identitet och mening och det är här man laddar batterierna. Det vackra landskapet ger njutning, lugn och ro.

Frågade slumpvist utvalda

Det är Göteborgs universitet som har genomfört undersökningen och de har frågat 2 700 slumpvis utvalda personer i åtta fjällkommuner i Jämtland om hur de mår när de är i fjällen.

− Vi har kunnat fastställa ett starkt samband mellan de boendes välbefinnande och platsrelaterad identitet, det vill säga hur mycket jag tycker om platsen och mina tankar, minnen, erfarenheter knutna till platsen, säger Ingegärd Eliasson, professor i naturgeografi vid institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet.

Mer än vildmark

Fjällen visar sig i undersökningen alltså vara mycket mer än enbart vildmark. Fjällen har också en tydlig koppling till historia och kultur genom till exempel samer, bönder och fjällvandrare, vilket påverkar invånarna mer än vad man tidigare har trott.

Genom dessa slutsatser hoppas man kunna påverka synen på hur viktig en plats historia och kultur är för oss människor.

Av: Eva Källström
Foto: Istock

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.