Ny rapport: Få bryr sig om landsbygden vid naturkatastrofer

Det pratas mycket om att bryta den urbana normen. Men i samhällets riskarbete mot översvämningar läggs nästan allt fokus på städerna, enligt Jordbruksverket. Detta planerar de nu att göra något åt.

Hur städerna påverkas vid översvämningar och skyfall finns väl dokumenterat. Men hur landsbygden skulle påverkas? Ja, det har ingen, eller i alla fall väldigt få, funderat på, visar en ny rapport från Jordbruksverket. Det saknas också kunskap om hur jordbruket påverkas.

Viktiga beslutsunderlag som översvämnings- och skyfallskarteringar har hittills fokuserat på urbana områden, skriver Jordbruksverket.

Enligt rapporten har också stad och land två olika utgångspunkter. Städer gör allt för att förhindra översvämningar medan landsbygden förbereder sig för att hantera dem.

Nu vill Jordbruksverket ha en diskussion om gemensamma utgångspunkter för problemen med översvämningar på landsbygden och i staden.

– Vi behöver använda den kunskap som redan finns när det gäller hur jordbruksmarken påverkar och påverkas, säger Jennie Wallentin, vattenhushållningsingenjör på Jordbruksverkets växt- och miljöavdelningen.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Johan Sjöblom

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.