Polisens helgpass: 250 mil i bilen

Flera hundra mil i bilen under ett helgpass och det kan ta timmar innan förstärkning kommer. Glesbygdspolisen i södra Lapplands polisområde har ett utsatt arbete.

De jobbar i ett av Sveriges största lokalpolisområden men har en svår arbetssituation. Under en helg kan Jan Melkersson och hans poliskollegor i södra Lapplands polisområde tvingas köra flera hundra mil. När det inträffar något är det inte heller helt säkert att polisen kan ingripa direkt, berättar Folkbladet som gjort en granskning av polisen i glesbygden.

– Som glesbygdspolis kan man inte bara gripa personer och sen gå hem. Här gör vi allt från ax till limpa. Det händer att vi under en helg kör 200-300 mil. Det är inte alltid så, men det händer, säger han till tidningen.

I bevakningsområdet ingår nio inlandskommuner och om det händer något kan det vara långt till kollegorna. Något som innebär att väntan på förstärkning kan ta timmar.

– Om man åker ut på ett jobb och behöver förstärkning kan den vara minst två timmar bort om man har otur. Sådana parametrar måste man ta hänsyn till. Om det är en våldsam person kan man i bästa fall behöva vänta in hjälpen innan man åker ut, säger Jan Melkersson till Folkbladet.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Följ Land på Facebook!

Av: Camilla Olsson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.