Riksbanken: Tvinga bankerna att ha kontanter

De senaste åren har många banker slutat med kontanter. Det vill riksbankschefen Stefan Ingves ändra på. På DN Debatt föreslår han en lagändring som reglerar bankernas kontanthantering

Som Land tidigare har berättat om har bankkontor som hanterar kontanter minskat från 1 415 stycken till 694 de senaste fyra åren. Då är inte 154 bankkontor som helt har stängt inräknade. På 13 orter i landet finns det inte längre något uttagsställe för kontanter.

Att många banker inte längre hanterar kontanter vill Stefan Ingves ändra på. På DN Debatt föreslår han en lagändring. Just nu utreds grundläggande betalningstjänster och enligt Ingves borde det vara rimligt att bankerna måste ha en ”rimlig kontantservice”.

Han anser att bankernas insättningsgaranti borde kunna ge kunderna en garanti om att de kan ta ut och sätta in pengar.

I dag sammanställer länsstyrelserna varje år en rapport om betalningsservicen runt om i landet. I debattartikeln påpekar Ingves också att allt mer ansvar om grundläggande betalningsservice har hamnat på länsstyrelserna och att de ska komplettera utbudet när marknaden inte kan göra det själv. Han tycker istället att bankerna borde hjälpa kunderna med kontanter.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Camilla Olsson
Foto: Petter Karlberg/Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.