Skaffa ett matreservlager – detta bör du ha hemma vid en krissituation!

Svenska hushåll är dåligt förberedda för krissituationer. Enligt Livsmedelsverket bör du bunkra upp ett eget matreservlager. Här är listan på vad du bör ha hemma!

– Vi svenskar borde lagra mer mat för en eventuell krissituation. Detta menar Therese Frisell, beredskapsansvarig på Livsmedelsverket, som vill upprätta riktlinjer för vårt civilförsvar på både kommun- och individnivå.

Sveriges livsmedelslager är avskaffat

Förr om åren, innan Sveriges inträde i EU, fanns ett livsmedelslager i Sverige. Detta är nu avskaffat. Varannan tugga idag består av importerad mat och vi blir alltmer sårbara, enligt Therese Frisell, som menar att allmänheten inte hängt med på detta.

Kommuners ansvar måste förtydligas

Vissa kommuner – exempelvis Göteborg – har kampanjat för att invånarna ska ordna med egen beredskap för 72 timmar och på Gotland har man delat ut säkerhetsbroschyrer till hushållen.

– Men det finns ingen nationell samling kring detta och det är inte klart hur stor del i ansvaret kommunen har. Men kommunen har en skyldighet att exempelvis tillhandahålla dricksvatten vid olika tappställen vid en krissituation. Och det skulle även kunna handla om att ha soppkök eller ställen där mat går att köpa. Vi behöver också samordnad information kring det hela, säger Therese Frisell.

– Vi bör prata ihop oss med Civilförsvarsförbundet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, titta på hur man gjorde förr och ta fram ett förslag på en gemensam plan.

Ta ansvar för din beredskap

Vid sidan av kommunernas uppgift har också individen ett ansvar för att kunna klara sig själv vid en krissituation – exempelvis genom att bunkra upp med tillräckligt mycket mat hemma för att klara sig i minst fem dagar.

– Var och ens ansvar måste förtydligas. Om det händer något kan man inte sitta och vänta hemma på att få hjälp från kommunen – utan man bör känna att man klarar sig själv, säger Therese Frisell.

Så bygger du upp ditt reservförråd

Livsmedelsverket har ännu inte formulerat några konkreta rekommendationer till hur du som privatperson ska förbereda dig, utan hänvisar till Civilförsvarsförbundets förslag på livsmedel. Här är listan på vad ditt reservlager bör innehålla!

Mat att bunkra hemma för en person i en vecka:

  • Kött- och fiskkonserver, 1000 g
  • Grönsakskonserver, 2000 g
  • Ris eller pasta, 500 g
  • Potatismospulver, 500 g
  • Torkade bönor och linser– som också kan groddas, 500 g
  • Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
  • Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
  • Smör, margarin, 500 g
  • Soppor – på både pulver och burk, 500 g
  • Torrmjölk, 500 g
  • Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Att tänka på inför en krissituation:

Det kan vara bra att även lagra rena dunkar med lock för eventuell hämtning av vatten på kommunens tappställen. Vid ett elavbrott kan du laga mat på camping- eller friluftskök, vilket alltså också kan vara bra att ha hemma. Övriga tips är:

  • Välj torra livsmedel och konserver då de kan lagras länge.
  • Ha matvaror – exempelvis vissa snabbrätter – som kräver enkel och energisnål tillagning.
  • Använd och byt ut maten i ditt reservförråd så att den inte är äldre än ett halvår.
  • Du bör kunna ta hand om maten i kyl och frys.
  • Se även till att ha särskild mat hemma om du har spädbarn eller personer med specialdiet.
  • Glöm inte dricksvattnet – vårt viktigaste livsmedel. Förvara flaskor kallt och mörkt så hålls vattnet fräscht längre. Du kan kontrollera din egen vätskebalans genom att studera urinen – färglös till ljus gul urin är bra!
  • Glöm inte att bunkra nödvändiga läkemedel.
Av: Pauline Josephson
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.