Den jojkande renskötaren: ”Jag får kraft från mina hemtrakter!”

Inte bara kungen och drottningen blev imponerade. Vi var många som förälskade oss i Jon Henrik Fjällgrens jojk som tog honom raka vägen till final i Melodifestivalen. Den samiske renskötaren från Funäsdalen är en av våra folkkära artister.

Jon Henrik Fjällgren vet redan hur det är att vinna en musiktävling. 2014 vann han Talang i TV3 med bland annat en jojk som hyllade en död vän. Både publiken och juryn föll pladask.

– När står på scenen och jojkar fylls jag av en kraft som jag tror kommer från mina hemtrakter och från mina bortgångna vänner. Alla förstår kanske inte orden i en jojk, men de kan känna den i hjärtat, har Jon Henrik sagt.

Han adopterades från Colombia efter att ha tillbringat sin första tid på barnhem. Han växte upp i Härjedalen och kommer att bli kvar där. Livet i Mittådalens sameby tänker han aldrig överge, hur bra det än går med musiken. Renskötseln är viktigare.

– Men samtidigt vill jag förstås ändå föra fram samisk musik till en större publik, vi är också en del av Sverige. Jag vill att jojk alltid ska finnas och kunna leva kvar.

Applåder av kungaparet

Sin första konsert gav Jon Henrik Fjällgren som 14-åring i Funäsdalens kyrka, med bland andra kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på plats. Kungaparet kunde nästan inte sluta applådera för den emotionella jojken.

Lika imponerad blev publiken och TV-tittarna av Jon Henriks framträdande med Manne leam frijje (Jag är fri) i Melodifestivalen 2015, då kom han på andra plats efter Måns Zelmerlöw.  Låten har Jon Henrik själv komponerat tillsammans med tre kamrater och finalplatsen var bara en formsak.

– Jag skrev grunden till melodin när jag tänkte på en tjej jag var förälskad i. På första gången vi träffades och på hur det känns i kroppen när man är nykär, sa Jon Henrik till en kvällstidning.

Behöver vara i fjällen

Jon Henrik hämtar sina krafter hemma i Härjedalen. Att få komma tillbaka dit efter att ha varit i väg med musiken är ovärderligt.

– Jag behöver lugnet som finns i fjällen. Det är extremt viktigt att den delen av mitt liv finns kvar. På fjället finns det alltid något att göra och utan arbetet där skulle jag inte orka med all uppståndelse.

Gjorde succé i Allsång på Skansen

Namn: Jon Henrik Maria Fjällgren.
Ålder: 28.
Yrke: Renskötare och artist.
Bor: I Funäsdalen i Härjedalen.
Karriären i korthet: Har gjort två album, Onne vielle (2005) och Goeksegh (2104). Vann TV3-programmet Talang våren 2014 och deltog i Allsång på Skansen i somras.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se

Följ Land på Facebook!

Av: Hasse Gänger

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.