Därför ska du använda supersmöret: 6 fördelar med ghee

Utan kolhydrater och lång hållbarhet. Det klarnade smöret ghee har flera fördelar. Här får du veta de viktigaste.

Ghee kallas också för klarifierat smör och används traditionellt inom det indiska köket, men även inom den ayruvediska läkekonsten.

Det är ett rent fett som du lätt gör själv genom att smälta smör i en kastrull och låta det sjuda tills allt vatten och mjölkprotein har ångas bort.

6 fördelar med supersmöret ghee

1. Består av 100 procent fett och är fritt från mjölkproteiner och onödiga tillsatser.
2. Eftersom det innehåller 100 procent fett är det också laktosfritt. Fett innehållet nämligen inget laktos.
3. Innehåller inga kolhydrater.
4. Lång hållbarhet. Lufttätt kan det förvaras även i rumstemperatur.
5. Tål högre temperaturer än vanligt smör och passar därför utmärkt till stekning och fritering.
6. Kan användas som vilket matfett som helst och kan ersätta vanligt smör i de flesta recept, även till bakning.
5. Har en nötaktig smak och är god att pensla på till exempel nambröd. Många använder det också att bre på mackan.
6. Ghee är en viktig del av den ayruvediska läkekonsten. Det klarnade smöret anses enligt denna teori bland annat motverka gaser i magen, öka matsmältningen, stärka hjärnan, lugna nervsystemet och göra kroppen smidigt. Används även utvärtes för att mjuka upp huden och läka sår. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för dessa hälsoeffekter.

Av: Eva Källström
Foto: Istock

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.