7 smarta buffétips som håller paniken borta

Buffé är ett perfekt alternativ när du har många gäster. Men det gäller att ha lite framförhållning och planera smart. Här får du bästa inför-tipsen.

Bjud till fest med buffé utan panik med de här enkla tipsen.

7 smarta buffétips

1. Gör en tidsplan

En tidsplan att checka av är ovärderlig. Här ska alla detaljer stå med. Från vem som handlar, när och var till när potatisen ska kokas och såsen röras ihop.

2. Färre men värre

Satsa hellre på några generösa och vackra fat än ett myller av små specialrätter. Gör rätter du har provat förut och presentera gärna maten med en lapp vid fatet. Det brukar uppskattas, speciellt allergiker.

3. Gör i förväg

Gör så mycket du kan i förväg och frys in. Pajer, kakor och bröd går till exempel alldeles utmärkt att tina upp eller värma någon timme innan gästerna kommer.

4. Planera åtgång

Eftersom det bjuds på flera rätter så handlar det om betydligt mindre mängder än hela portioner. Vad gäller exempelvis kött, fisk och fågel så brukar man i vanliga fall beräkna 150 gram per person, men till buffé så räcker det oftast med 50 gram per portion. Skär upp kött och kyckling  i tunna skivor. Förutom att det ser trevligt ut så plockar inte gästerna på sig för mycket.

5. Köp färdigt

Du behöver inte göra allt själv. Nybakat bröd från en bra bagare och en stor god ost är investeringar både i smak och lugn. Finns även andra smarta färdigrätter i frysdiskarna som kan vara bra att dryga ut med, till exempel färdiga spett och frysta minipiroger.

6. Planera logistiken

Det är en god idé att ha två uppsättningar med mat på olika sidor av bordet, eller två bord för att minska köbildning.

7. Unna dig avplockare och påfyllare

Kan tyckas lyxigt men är värt så mycket. Risken är annars att du själv får fullt upp med serveringen och missar hela kalaset.

Av: Katarina Ekeström
Foto: Istock

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.