Öl från Hamburgsund som tar smak av ostron och gran

Ostron, granskott, havtorn och egenplockade bär. Morgondagens ekologiska bryggeri i Hamburgsund vill låta naturens produkter vara med när de brygger öl.

Jonas Gustavsson och Jennie Nilsson driver västkustbryggeriet Morgondagens ekologiska bryggeri med ett tydligt fokus – det ekologiska.

– Ekologiskt är jätteviktigt för oss. Det man stoppar i sig ska vara så schysst som möjligt, säger Jonas Gustavsson.

Miljön och bevarandet av den finns med som ett genomgående tema i hela deras verksamhet. Det handlar inte sällan om att själv samla in råvaror i naturen. Bärplockning är ett sätt. Dessutom finns ett nära samarbete med en lokal ostronodlare som också mynnat ut i en speciell öl.

– Vi vill använda sådant som så lokalt som möjligt eller som går att plocka själva, säger Jennie Nilsson.

Ölen säljs i Norge

Det är faktiskt till och med så att ölet med ostron är på väg in på det norska Vinmonopolet. Ett samarbete med norska bryggeriet Eiker har lett till det.

– Den ska börja att säljas där nu i mars, det ska bli spännande, säger Gustavsson.

Men ostron är inte den enda lite ovanliga ingredienser i deras öl. Havtorn, tång, enbär, granskott, ostron och slånbär har använts vid olika bryggningar. Jonas Gustavsson utesluter heller inte att andra ingredienser kan bli aktuella längre fram.

Flyttade från Stockholm till västkusten

De startade bryggeriet för några år sedan och då höll man till på Ingarö utanför Stockholm.

– Vi gjorde om gäststugan till ett bryggeri, det var så det började, berättar Gustavsson.

Men sedan gick flyttlasset till västkusten och till Hamburgsund. Bryggeriet flyttade förstås med och nu finns även Morgondagens ekologiska ölkafe precis nere vid havet i den lilla västkustorten.

– Vi öppnade förra året, men det var mycket jobb med att renovera. Det hade varit en pizzeria här tidigare, berättar Jennie Nilsson.

Nu ligger bryggeriet inne i kaféet och det finns en 200-liters bryggverk och ett på 50 liter.

– I fjol bryggde vi bara några tusen liter, i år ska det bli mer, säger Gustavsson.

Produktionen av öl kommer att bli betydligt större i år för Jonas Gustavsson och Jennie Nilsson. Foto: Ronny Karlsson.
Produktionen av öl kommer att bli betydligt större i år för Jonas Gustavsson och Jennie Nilsson. Foto: Ronny Karlsson.

Viktigt samarbete med hembryggare

Att samarbeta med hembryggare har också blivit en viktig del av verksamheten. Det går helt enkelt till så att hembryggare bjuds in och så brygger man öl tillsammans. Hälften av ölen säljs sedan av Jonas och Jennie, den andra halvan kan hembryggaren sälja till sina lokala ölställen.

– Vi gillar att jobba med hembryggare, de är duktiga och vi kan lära av varandra, säger Gustavsson.

På sikt kan det bli aktuellt med flera bryggeripubar, men det finns också en vision om att bygga ett större bryggeri där hembryggare finns med.

– Men vi får testa oss fram först, säger Gustavsson.

Hysteriskt förra året

Någonstans före påsk ska ölkaféet slå upp dörrarna för året, och från och med midsommar är det sedan öppet varje dag fram till slutet av augusti.

– Det var hysteriskt förra sommaren och vi hade inte hunnit med att brygga upp ett lager. I år ska det finnas mer öl tillgängligt, säger Gustavsson.

Av: Ronny Karlsson
Foto: Ronny Karlsson

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.