Svensk öl tar sikte på framtiden

En svensk öl försöker berätta något om ölen i hela världen – en ganska stor ambition. Dessutom är den bryggd efter resultatet av en undersökning. Låter det konstigt...?

Det kan låta konstigt men Rickard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups, har bryggt en öl som baseras på en undersökning. Undersökningen, som kallas State of beer, redovisar 75 ölmänniskors tankar och idéer och det är en mängd olika bryggare från hela världen som har fått svara på frågorna.

Undersökningen har gjorts för att försöka hitta fram till tillståndet i öl-världen just nu och ölen som bryggts med undersökningen som inspiration heter följaktligen State of beer.

– Jag är inte helt förvånad över resultatet i undersökningen, säger Rickard Bengtsson. Jag vet att många ölbryggare gillar beska, jag vet att de ofta gillar väldigt balanserade öl och jag vet att de är intresserade av relativt alkoholsvaga öl så att det skulle bli något åt det hållet var ganska förväntat, säger han när han presenterar den nybryggda ölen.

State of beer från Spendrups är en öl som bryggts efter en undersökning. Foto: Joel Linderoth.
State of beer från Spendrups är en öl som bryggts efter en undersökning. Foto: Joel Linderoth.

Försök att skapa ett samtal kring öl

Ölen har bryggts på Spendrups mindre bryggeri i Vårby söder om Stockholm och resultatet är en fräsch, humlig och fruktig lager – precis som undersökningen pekar på.

– Undersökningen och ölen är ett försök att skapa ett samtal kring ölen idag, var den kommer ifrån, var den är och vart den är på väg, berättar Bengtsson som jobbat som bryggmästare på Spendrups i över 10 år.

State of beer kanske kommer till bolaget

Undersökningen har sammanfattats i en rapport som låter bryggare, sensoriker, forskare och journalister berätta om hur de ser på ölutvecklingen den kommande tiden och det är en intressant blandning av åsikter som kommer fram.

”För fem år sedan var jag också en av dem som sade att alkoholen är den viktigaste smakbäraren. Men idag är det mer fokus på subtila smaker, alkoholhalten är inte lika viktig.” – Björn Falkeström, bryggare på Oppigårds bryggeri

Ölen som bryggts för att visa på öltillståndet är bryggd i en mindre omfattning men kanske kommer den sättas i större produktion.

– Nu har vi bryggt den för att sätta fokus på samtalet om ölen i Sverige och världen, sedan får vi se om den kommer att hitta vägen ut till större produktion, säger Rickard Bengtsson. Men jag hoppas på det, det är en god öl…

Fakta i undersökningen

67 % av bryggarna tror att smaken är den största anledningen till att någon köper deras öl.

51 % av bryggarna siktar på att brygga öl med lägre alkoholhalter i framtiden.

67 % tror att alkoholfri öl kommer att bli mer och mer vanligt.

22 % tycker att reinheitsgebot, de tyska renhetslagarna avseende ingredienser i öl, är viktiga.

28 % tycker att experimenterandet med öl har gått för långt.

72 % av bryggarna svarar att de försöker jobba med sitt bryggeris miljöpåverkan.

28 % av bryggarna tycker att etiketten ska spegla bryggeriets värderingar.

Av: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.