Svensk öl bland de bästa i världen

Den svenska ölen är het just nu. Så het att två svenska öl tar plats på listan över de bästa i världen när ölkännare från hela världen får säga sitt.

Det är den amerikanska sajten Ratebeer som varje år sammanställer årsbästalistor över de bästa ölen i världen. Medlemmarna på sajten sätter betyg på öl de dricker och efter att ha viktat medlemmarnas betyg så får man ihop en lista på de bästa ölen i världen under 2016. En plats på listan är hett eftertraktad av bryggare i alla världens länder och det är få som slår sig in på listan.

De allra flesta ölen är amerikanska men några andra länder har lyckats slå sig in på de prestigefyllda 100-listan och där hittar vi två öl från Sverige, ett från det göteborgska bryggeriet Stigberget och ett från fantombryggeriet Omnipollo med säte i Stockholm.

IPA och imperial stout prisades

Gbg Beer Week IPA 2016, som Stigbergets öl heter, bryggdes till ölveckan i Göteborg i mars 2016 och blev omedelbart en stor favorit. Den har sedan bryggts kontinuerligt fram till i slutet av förra året men bryggeriet har nu slutat brygga den och den är klart svår att få tag på…

Omnipollos öl, Noa Pecan Mud Cake, är en öl i stilen imperial stout och tar inspiration från bryggaren Henok Fenties barndomsdröm om att bli konditor. Den är bryggd med pekannötter och kola och är som en efterrätt – inte bara för en person utan flera.

Av: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth och Omnipollo

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.