Local Food Nodes vill ändra på ditt sätt att handla mat

Lokal mat som du beställer på nätet och sedan hämtar på en bestämd plats, ska det revolutionera sättet vi handlar mat på? Ja, kanske om Local Food Nodes får som de vill.

En digital plattform för att köpa lokalproducerad mat ska förändra hur vi köper vår mat. I varje fall om projektet Local Food Nodes får som de vill.

– Vi står inför rätt stora utmaningar vad gäller framtidens matförsörjning, för hållbara ekonomier och för sunda produktionssätt som folk faktiskt kan leva av, säger Viktor Zaunders, en av de som ligger bakom Local Food Nodes.

Sedan i mitten av juni har ett experiment pågått i den skånska byn Röstånga. Där har lokala producenter sålt råvaror och mat varje vecka, direkt till de lokala kunderna utan mellanhänder. Kunderna har förbokat varor på nätet och sedan hämtat upp dem på en plats inne i Röstånga.

– Överväldigande många från bygden har engagerat sig och använt sig av tjänsten redan, säger Albin Ponnert som är initiavtagare till Local Food Nodes och den lyckade starten i Skåne gör att man nu satsar vidare med sikte på fler platser.

Gränslöst verktyg ska sälja lokala producenters mat

Tanken är att skapa ett gränslöst verktyg som säljer lokala producenters mat direkt till kunden, helt utan intäktsbortfall.

– Vi vill bygga broar, och kapa avståndet mellan producent och konsument, säger Albin Ponnert. Maten är en så central del i våra liv och vi tror på att man med maten kan skapa incitament för samarbeten och social och ekonomisk utveckling lokalt.

Local Food Nodes planerar att öppnas under våren 2017. Kolla här om du vill veta mer om projektet.

Av: Joel Linderoth
Foto: Amanda Westin

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.