Mikrobiologens råd: Så undviker du restaurangernas buffésnusk

Restaurangernas bufféer kan vara rena bakteriehärdarna. Här är mikrobiologens bästa råd om hur du undviker magsjuka på grund av dålig mat.

För många är bufféerna på restauranger en höjdpunkt som man inte vill gå miste om. Detta trots vetskapen om att mat som står framme länge kan förvandlas till rena bakteriehärden. I värsta fall med magsjuka som plågsam följd.

Fokusera inte på riskerna

Åsa Rosengren är mikrobiolog på Livsmedelsverket. Hon får ofta frågor om restaurangernas buffémat.

Vad ska man se upp med?

– Fokusera inte på riskerna, säger Åsa Rosengren. Det är mysigt att äta julbord och andra bufféer. En härlig, varm stund med familj, vänner och arbetskamrater som man ska njuta av. Inte vara rädd för.

Rutinerna avgörande

Det är restaurangerna som har ansvaret för att ingen ska bli sjuk av att äta deras mat.

– Rutinerna är avgörande, säger Åsa Rosengren. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall.

Dessutom är det viktigt att maten inte stå framme för länge, betonar Åsa Rosengren. Det är viktigt att rätter byts ut innan de blir ofräscha.

– Ett par timmar är ok, säger Åsa Rosengren.

Om restaurangerna ombesörjer mathanteringen på rätt sätt så minimeras riskerna för sjukdomsframkallande bakterier.

Tvätta händerna

En annan risk, som inte är kopplad till mathanteringen, är smittorisk av norovirus som orsakar vinterkräksjuka.

– Av omtanke om andra så är det viktigt att vara noga med den egna handhygienen.

Men Åsa Rosengren vill hellre lugna än oroa.

– Matglädjen är trots allt viktigast, tycker hon.

Mikrobiologens råd för att slippa blir magsjuk av buffématen:

1. Lax, sill och kallskuret ska hållas kallt. Kolla så att kalla rätter står på kylbricka och känn med handen på brickan om den är tillräckligt kall. Säg annars till personalen.
2. Varm mat ska hållas varm. Se till att den står på värmeplatta och känn efter så att maten du har lagt på din tallrik inte är fisljummen.
3. Tvätta händerna. För att undvika att du ska sprida smitta av virus som orsakar vinterkräksjuka så var noga med din egen handhygien.

Av: Eva Källström
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer