Omöjligt att filea abborre? Pyttsan! Med rätt grepp är det plättlätt

Abborren ska avnjutas benfri. Många har fått för sig att denna utsökta fisk är hopplöst benig, men det stämmer inte. Lär dig filea så kan du njuta av denna delikatess.

Att filea abborre är inte så himla svårt. När du fått in snitsen, får du ut meningsfulla filéer av abborrar på nedåt 1,5 hekto.

Följande krävs:

  • En riktigt vass filékniv. Håll den vass hela tiden. Använd gärna brynet efter 4-5 abborrar.
  • En stor skärbräda. Man behöver plats.
  • Tålamod. Deppa inte om det blir slarvsylta i början. Övning ger färdighet.

 Så här filear Lands Håkan Steen sina abborrar:

filea1

1. Håll fisken så stadigt du kan. Skär bakom huvudet. Stanna när du just är igenom ryggraden för att inte ha sönder inälvor, som kan ”smutsa” köttet.

filea2

2. Snitta från analöppningen fram till bröstfenorna, där det är benigt och tar stopp. Stick in kniven så knappt som möjligt för att inte skära sönder inälvor.

filea3

3. Lirka in kniven från bröstfenan till hålet vid ryggraden och skär rakt uppåt. Likadant på andra sidan. Ta bort det nu lösa huvudet och dra med så mycket inälvor du kan. Snygga till i bukhålan.

filea4

4. Skär så nära ryggraden som möjligt hela vägen till stjärten. Revbenen tar emot, så du får såga litet.

filea5

5. Skär på andra sidan ryggraden ända till stjärten. Låt ryggfenorna sitta kvar så länge.

filea6

6. Skär bort revbenen på båda fileerna. Ta det försiktigt bit för bit med små snitt.

filea7

7. På ena filén sitter ryggfenorna kvar. Skär bort dem med tillhörande småben så snålt du kan.

filea8

8. Håll längst bak med naglarna och skär mellan skinn och kött hela vägen fram. Följ efter med fingrarna och håll skinnet sträckt. Knivbladet ska ligga plant mot skärbrädan.

filea9

9. I mitten av filén och halva vägen bakåt finns en rad småben du kan känna med fingret. Skär på båda sidor om benraden, lyft upp remsan och skär bort den. (Bli inte förvirrad för att jag plötsligt bytte skärbräda!)

filea10

10. Nu ska du förhoppningsvis ha en ”byxad” och fin filé!

Av: Håkan Steen
Foto: Thomas Hjertén

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.