Palmolja: Detta behöver du veta

Palmolja som är vanlig i till exempel bakverk, godis, glass och margarin dras med dåligt rykte. Men vet du egentligen varför och gäller det all palmolja? Land reder ut begreppen.

Palmolja är världens mest använda vegetabiliska olja. Du hittar den i livsmedel men också i andra produkter, som tvål, smink och biodiesel.

Oljan, som utvinns ur oljepalmen, är en tacksam ingrediens i många produkter. Den är billig, smakneutral och har lång hållbarhet. Inte undra på att den gillas av livsmedelsindustrin!

Indonesien och Malaysia är världens största palmoljeproducenter, därifrån kommer hälften respektive en tredjedel av världens palmolja. Många miljoner människor arbetar direkt eller indirekt i palmoljeindustrin.

Både bra och dåligt

Problemen med palmoljan är flera. Ett av de största är kopplat till miljön, eftersom stora ytor regnskog och torvmark omvandlats till plantager. En liten ljusglimt är att avskogningstakten bromsats i Indonesien de senaste åren.

Andra problem med palmoljan är lokalbefolkningen trängs undan och att de som arbetar på plantagerna ofta blir utnyttjade. Samtidigt skapar palmoljeindustrin arbetstillfällen och bidrar på så sätt delvis till ökat välstånd.

Ett annat faktum som komplicerar bilden är att oljepalmen är enormt produktiv. Den ger till exempel fem gånger så mycket olja per ytenhet som raps, och tio gånger så mycket som soja. Eftersom palmen är flerårig behöver marken inte plöjas.

Oljepalmerna kräver heller inte särskilt mycket konstgödsel eller bevattning. Tyvärr behandlas de ofta med det det supergiftiga växtskyddsmedlet parakvat, som är förbjudet inom EU. Dock används parakvat också vid odling av till exempel soja och ananas, så det räcker inte att hoppa över palmoljan om du vill undvika medlet.

Rik på mättat fett

Hur hälsosam palmoljan är finns det olika åsikter om. Men säkert är i alla fall att den innehåller mycket mättat fett och en mindre andel omättat i förhållande till flera andra vegetabiliska fetter (raps, oliv, solros). Enligt EU:s livsmedelsmyndighet Efsa är innehållet av flera hälsoskadliga ämnen som bildas vid upphettning av olika fetter ofta ganska höga i just palmolja.

På palmoljans hälsomässiga plussida är möjligen att man inte använder lösningsmedlet hexan vid utvinningen, vilket annars är vanligt vid utvinningen av de flesta andra varmpressade vegetabiliska oljor.

4 tips – så kan du förhåll dig till palmoljan

1. WWF menar att vi inte ska bojkotta palmolja trots alla problem den för med sig. Världen kommer nämligen fortsätta konsumera oljan ändå. Och då är det bättre att ställa krav på certifierad palmolja. RSPO är en certifiering som innebär ett litet steg i rätt riktning. RSPO NEXT är något mer ambitiöst och ställer fler och hårdare krav än bara RSPO. Läs mer här.

2. Fråga butiker och tillverkare om deras produkter innehåller certifierad eller ocertifierad palmolja. Undvik den senare varianten och ställ krav på livsmedelsproducenterna.

3. Om du ändå vill undvika palmolja, läs på förpackningen. Numera måste den uppges i innehållsförteckningen. Tidigare räckte det med ”vegetabiliskt fett”.

4. Om du kör på biodiesel, undersök om möjligt vad den är baserad på och välj utifrån det. Palmolja är vanligt i biodiesel.

Källor: WWF, Livsmedelsföretagen, Råd & Rön, Matlust, Naturskyddsföreningen.

Av: Irmi Persson
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.