Så får julmaten nytt liv – 8 härliga restrecept

Massor av julmatsrester kvar? Misströsta inte. Du kan enkelt förvandla dem till nya, fräscha rätter. Här får du bästa tipsen.

 

1. Köttbullar

land_artikel_kottbullar

Skiva dem och lägg på pizzan eller i ett pitabröd ihop med sallad, lök, tomat och avokado. Koka en tomatsås och lägg i köttbullarna på slutet, servera med pasta och parmesan. Eller testa den här kryddiga härligheten med köttbullar och blomkål.

2. Skinka och ost

land_ost_och_skinkpaj

Ost- och skinkpaj på någon starkare julost och julskinka är mums, särskilt om du har grädde i äggstanningen. Krydda med lite paprikapulver. Skinka och ost passar också utmärkt i en omelett. Skinka och skinkspad ger grönkålssoppa ett lyft.

3. Risgrynsgröt

land_artikel_saffranspannkaka

Bland i grädde, ägg, socker och saffran och grädda till en smarrig saffranspannkaka i ugnen. Lite skalad, hackad mandel är också gott i. Servera med sylt. Vill du inte improvisera finns recept här.

4. Kokt potatis

land_artikel_kokt_potatis

Riv eller pressa potatisen och blanda med ägg, salt och peppar. Forma lagom stora bullar, rulla i vetemjöl och stek i smör och/eller rapsolja. Jättegoda potatisbullar att äta med lingon och bacon eller fläsk.

5. Lax

land_artikel_lax

Kallrökt, varmrökt eller ugnsstekt. Alla typer av lax passar fint med pasta, grädde och saffran. Fräs lite finhackad lök, slå på fiskbuljong och vitt vin blandat med saffran och låt koka ner lite. Red av om du vill, ha i grädde och smaka av. Blanda med lax i småbitar och nykokt pasta. Broccoli, spenat eller grönkål är gott till. En laxpudding på överbliven lax och kokt potatis går inte heller av för hackor.

6. Grönkål

land_artikel_gronkal

Gräddstuvad grönkål får nytt liv som fyllning i en paj. Tärnad julskinka eller lax passar utmärkt till. Dessutom kan du toppa med överbliven julost. Gräddstuvad grönkål blir också lätt en läcker gratäng om du kör den i ugnen med riven ost uppepå. Funkar även fint med pasta och stekt, finhackat bacon. Grönkål som inte är stuvad kan du lägga mellan ett par tortillabröd tillsammans med julskinka och ost. Stek på båda sidor i torr stekpanna tills osten smält och du har världens godaste ”macka”.

7. Prinskorv

land_artikel_prinskorv

Woka strimlad prinskorv med grönsaker, till exempel minimajs, röd paprika, lök och morötter. Krydda med soja och sweet chilisås. Bulgur, ris eller liknande är gott till.

Läs också: Duka för fest – 16 härliga dukningstips inför jul och nyår!

8. Brysselkål

land_artikel_brysselkal

Skär i klyftor och stek i smör. Krydda med lite asiatisk fisksås. Servera som tillbehör till exempelvis ett par skivor skinka. Eller stek klyftorna i lite smör och socker och blanda till en supergod sallad med tärnat bacon, vällagrad ost (gärna gruyère) och granatäpplekärnor.

Av: Irmi Persson
Foto: Mostphotos

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.