Sanda gårdsmejeri – misstaget blev storsäljande mögelost

Efter 40 år som kemist på ett forskningslabb blev Inger uppsagd. Då bestämde hon sig för att sadla om till mejerist. I dag är en förstörd ystning hennes storsäljare.

God ost var en del av Inger Wallins uppväxt, då familjen bodde på en bondgård och pappan var mejerist. Men att hon själv en dag skulle driva ett eget mejeri, det trodde ingen.

– Redan innan jag blev uppsagd från mitt jobb som kemist hade jag gått en kurs i hur man ystar ost så det fanns nog hos mig omedvetet, säger Inger och tillägger att hon har stor nytta av sin tidigare bakgrund.

Hela familjen är med

Familjen betyder mycket för Ingers verksamhet. Svärsonen Ben med sin erfarenhet av att ha jobbat på mjölkgård, maken Bengt som är ekonom och dottern Tove som har tagit sig an gårdsbutiken. Alla tre har varit med och stöttat sedan mejeriet startade i maj 2012.

Komplicerat och petigt

Hantverket är rätt komplicerat och regelverket kring hantering och hygien rigoröst, men som kemist lär man sig att vara väldigt petig. Vilket också är ett måste om man ska lyckas med osttillverkning.

De första åren ystade Inger Wallin hemma i villan i Österhaninge utan för Stockholm innan hon till slut fick hyra en lokal hos ett hönseri i närheten. Och i dag finns hennes ostar hos många lokala handlare, inte bara i den egna gårdsbutiken.

Fel i ystningen

En av de mest populära ostarna kom till av misstag.

– Det är en blå- och vitmögelost som vi kallar för Sanda. Jag hade gjort fel i ystningen och stod där med 50 kilo ost som jag tänkte slänga när någon tyckte att jag skulle låta kunderna smaka och avgöra. Den blev snabbt en succé!

Dotterns driver gårdsbutiken

I dag finns mejeriets ostar hos många lokala handlare, inte bara i den egna gårdsbutiken som Ingers dotter Tove driver.

I familjens gårdsbutik säljs förutom mejeriets ostar även andra lokala delikatesser som ägg, rapsolja, smör, honung, knäckebröd och marmelad.

gardsmejerietsanda.se  finns aktuella öppettider och återförsäljare av ostarna.

Inger Wallin sadlade om från kemist till mejerist. Foto: Klas Sjöberg
Inger Wallin sadlade om från kemist till mejerist. Foto: Klas Sjöberg
Av: Ulrika Fürstenhoff
Foto: Klas Sjöberg

Läs mer om:

Kommentarer

Lands Nyhetsbrev

Gör som 29 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.