Helt otroligt! Möra kött på 5 minuter – allt du behöver är en oväntad ingrediens

Nu kan alla bjuda på mörat kött. Det enda du behöver är 5 minuter och 1 oväntad ingrediens.

Nötkött behöver möras innan det kan tillagas – minst en vecka i kyla, men ju längre tid desto mörare blir det. Mörningen sker med hjälp av köttets egna enzymer. Det finns olika mörningsmetoder där de vanligaste är vakuummörning och hängmörning.

Använd frukt

Är du osäker på om köttet är tillräckligt mörat finns ett snabbt och enkelt husmorstips. Det enda du behöver är en, eller flera, kiwifrukter.

Så här gör du:

Använd kiwi för att möra kött.
Använd kiwi för att möra kött.

1. Mosa en, eller flera, kiwifrukter.

2. Ta fram köttet och ”baka in” köttet i kiwimoset.

3. Låt köttet ligga i 5 minuter.

4. Skrapa bort all kiwi.

5. Färdigt!

Även ananas och papaya kan användas för att möra kött.

Välmörat svenskt kött slår det mesta och kan inte jämföras med denna metod – men det här blir ofta riktigt bra – så testa! Det finns dock en risk att mörningen blir något ojämn och låt inte köttet ligga för länge, då kan det bli mosigt och övermörat.

Av: Estelle Ejdeholm
Foto: Istock

Läs mer om:

Ja, tack! Jag vill gärna ha Lands nyhetsbrev med nyheter, inspiration, mat & vintips!

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.